Nettbanksvindelen øker

Nordmenn svindlet for fem millioner i 2012.

Pass på, pass på ... Foto: All Over Press
Pass på, pass på ... Foto: All Over PressVis mer

Torsdag la Finanstilsynet frem sin Risiko- og sårbarhetsanalyse av Finanssektoren, hvor de blant annet ser på kriminelle angrep mot norske betalingstjenester.

Rapporten viser at det er økende misbruk av norske nettbanker og betalingskort.

Økende misbruk av nettbanker

Rapporten fra Finanstilsynet viser at bruken av trojanere for å misbruke nordmenns nettbanker, er et økende problem. I 2011 ble nordmenn misbrukt for totalt 664.000 kroner på grunn av denne typen kriminalitet.

"Tapstallene for nettbank økte i 2012 grunnet økning i angrep fra internasjonal kriminalitet med bruk av trojanere" skriver Finanstilsynet i sin rapport.

I 2012 hadde nemlig dette beløpet økt til hele 5.064 000.

Også Kripos varslet tidligere i år om at svindelforsøkene mot norske nettbanker er et økende problem. I desember 2012 hadde de mottatt over 400 anmeldelser som gjaldt nettbanksvindel.

Misbruket skjer ved at nettsteder angripes av hackere, og infiseres med ondsinnet kode som installerer virus og trojanere på PC-en din om du besøker nettstedet.

Dette betyr også at det blir stadig viktigere å ha en oppdatert antivirusbeskyttelse, og det kan du faktisk få helt gratis: Slik hindrer du Trojanere å ta over Windows-PC-en din

Trojanerne kan følge med på alt du skriver på PC-en din, deriblant innloggingsinformasjonen til nettbanken. Dermed bruker de informasjonen til å logge seg inn på din nettbank, og kan i verste fall stjele pengene med noen få tastetrykk.

Selv norske og tilsynelatende trygge nettsteder har blitt angrepet av hackere de siste årene, deriblant Teknisk Ukeblad.

Les også: Slik bruker de phishing for å komme inn i nettbanken

Bruker kortinformasjonen din

Rapporten fra Finanstilsynet viser også utviklingen for misbruk av betalingskort. Totalt sett er ikke økningen i kroner og øre alarmerende, men spesielt en type kortmisbruk har gått opp.

Vi snakker her om phishing, altså misbruk av kortinformasjon uten at kortet er til stede, hvor kortinformasjonen blir brukt til netthandel. I 2011 ble kortinformasjon fra norske kort misbrukt for totalt 24,1 millioner, mens tallet gikk opp til 35,7 millioner i 2012.

Også det at kortinformasjon blir stjålet, blant annet ved skimming, og deretter misbrukt med falske kort i Norge, er et økende problem. Her var det totale tapstallet 2,3 millioner i fjor, en økning fra 468.000 året før.

Samtidig er det færre som får bankkortet stjålet og misbrukt ved at tyven også får tak i riktig PIN-kode til kortet.

Les også: De skimmer kortet ditt når du fyller bensin