Nettbankene blir bedre

Antall brukere med nettbank vokser kraftig, og utviklingen av nye og bedre løsninger er i gang.

Nettbank vil antakeligvis være på nivå med telebank innen neste sommer.
Nettbank vil antakeligvis være på nivå med telebank innen neste sommer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om vi ligger bak svenskene fortsatt, er nettbank nå på full fart inn også til den jevne bankkunde. Det ser vi gjennom bankenes intensive reklamekampanjer på TV (Postbankens kampanje er ett eksempel), og gjennom en sterk vekst i antall brukere og antall transaksjoner.

Vokser

Hos Fellesdata (som blant annet utvikler nettbankløsninger for de fleste sparebanker og mange små forretningsbanker i Norge) regner man med at nettbank skal være like store som telebank innen ett års tid. Nå betjener Fellesdatas nettbanksystemer mer enn 100.000 privatkunder.

- Bankkunder i de bankene som er knyttet til vårt system foretar nå mer enn 2,5 millioner transaksjoner i måneden med nettbank, forteller sjefskonsulent Martin Kverne hos Fellesdata til DinSide. Innen jul er antakeligvis disse tallene fordoblet.

I tillegg til Fellesdatas løsning har også EDB Novit (tidligere Telenor Novit) en del banker med i sin nettbankløsning. Flere av de større bankene har utviklet egne systemer for nettbank. Det gjelder for eksempel DnB og Kreditkassen.

Nye løsninger

Som i annen internettvirksomhet driver også nettbankene med kontinuerlig produktutvikling. Allerede i sommer fortalte DinSide om Fellesdatas 4335 TARGET="_top">nye nettbankprodukter. Nå er de første bankene i gang med å tilby disse produktene til sine kunder.

Vi har kikket innom en av dem, Sparebanken Pluss. Her får du en ny nettbankløsning der du kan hente frem kontoutskrifter og årsoppgaver, betale regninger på en nettgiro som til forveksling ser ut som giroen du får i posten, sjekke rentehistorikk på lån, informasjon om inngåtte avtaler og så videre. Du finner også andre elementer som budsjettmodeller (kalkulatorer), valutakurser, fondsinformasjon, børshandel etc.

Også andre banker kommer i disse dager med nye løsninger. For eksempel viser Storebrand Bank frem en demo med sin nye nettbank, der du kan utføre nesten hva det skal være av aktiviteter overfor banken på nettet.

Svenskene er større

Men mens norske bankkunder fortsatt synes å ligge i startgropen på nettbank, er svenskene allerede godt i gang. Denne uken runder de i følge svenske Aftonbladet 1 million nettbankkunder i Sverige. Kreditkassens potensielle partner, MeritaNordbanken, er største bank på nett i Europa. Her kan du se hvordan deres nettbank ser ut.

I vår 941 TARGET="_top"> Internetthandelsskole kan du lese mer om netthandel og nettbanker.

Prøv 3744 TARGET="_top">nettbankkalkulatoren for å se hva det koster å bruke nettbank.