Nettbanken avslører om du ble lurt i ferien

Ikke alle følger like nøye med på kontoutskriften. Det kan bli en dyr lærepenge.

Kristina Picard, kommunikasjonssjef i Storebrand, anbefaler at alle tar en ekstra titt på kontoen etter ferien. Foto: Storebrand
Kristina Picard, kommunikasjonssjef i Storebrand, anbefaler at alle tar en ekstra titt på kontoen etter ferien. Foto: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort er generelt et trygt betalingsmiddel i Norge, og antall svindelsaker har gått nedover etter at chipteknologien ble tatt i bruk. De fleste tilfellene av svindel knytter seg fortsatt til kortbruk i utlandet.

– Selv om banken har gode systemer for å oppdage kortsvindel, kan småsvindel og feil være vanskeligere å oppdage. Det er derfor lurt å kontrollere transaksjonene i nettbanken etter ferien for å være sikker på at du kjenner igjen alle beløpene som er trukket, sier Kristina Picard, kommunikasjonssjef i Storebrand i en pressemelding.

Les også: Slik stjeler svindlerne informasjon fra kortet ditt

Pass opp for doble belastninger

I tillegg til åpenbare tilfeller av svindel, forekommer det også at brukerstedene, enten ved et uhell eller bevisst, har belastet kortet to ganger. Mindre avvik som dette er vanskelig for bankene å oppdage, og det er derfor viktig at kundene tar en aktiv rolle og følger med på kontoutskriften selv.

Dette ser de etter:

Banker og kortselskaper har avanserte overvåkingssystemer som fanger opp unormal aktivitet. Eksempler på dette kan være:

  • Kortet brukes to steder samtidig. Alarmen går hvis kortet ditt brukes i Bodø kl 16 og i New York kl 18 samme dag.
  • Mistenkelig bruk på brukersteder som er registrert med svindel tidligere.
  • Gjentatte belastninger ved samme brukersted.
  • Unormalt store transaksjonsbeløp dobbeltsjekkes med kortholderen.
Kilde: Storebrand


– Jeg har selv opplevd at hotellet belastet kortet mitt to ganger da jeg var på bilferie i Frankrike, sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB. Som regel ordner dette seg enkelt ved å ta kontakt med brukerstedet, men det forutsetter at man sjekker kontoen, sier hun.

Kvittering er ditt bevis på avtalt pris, og denne bør du ta vare på for å sjekke mot kontoutskriften.

– Vi har sett tilfeller der leiebilfirmaer har tatt for mye betalt etter uenighet om skade eller lignende. Har du en kvittering som viser et lavere beløp enn det som ble trukket, vil banken erstatte mellomlegget, sier Picard. Men tvister skal først og fremst løses direkte med brukerstedet, presiserer hun.

Les også: Gode råd for deg som skal leie bil i ferien.

Usikre på hvor godt kundene sjekker

Har du sjekket kontoutskriften etter ferien? (Avsluttet)
Ja, selvsagt. Det gjør jeg alltid(71%) 1254
Ikke enda, men jeg skal gjøre det nå(12%) 211
Nei, det har jeg glemt ...(10%) 173
Nei, det tør jeg ikke ...(7%) 131
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om bankene vet når du logger på nettbanken, kan de ikke vite hvor ofte og hvor nøye du sjekker bevegelser på kontoen.

– Vi har ikke gjort noe undersøkelse på hvor flinke kundene faktisk er til å sjekke kontoen. Det vi merker er at kundene tar en ekstra titt nå etter ferien. Det er økt pågang fra kunder som har spørsmål til transaksjoner på konto, sier Picard. Og vi ser gjerne at kundene kontakter oss en gang for mye, enn en gang for lite, avslutter hun.

DNB har sjekket holdninger og vaner i perioden 2008-2011, men bare blant studenter og unge opptil 33 år. Tallene herfra viser at så mange som 68 prosent sjekker nettbanken en eller flere ganger per uke, mens 26 prosent sjekker to ganger i måneden. Kun 3 prosent sjekker en gang i måneden.

– Kundene er først og fremst i nettbanken for å sjekke saldo og for å se om lønna har kommet inn. Blant de som sjekker hyppigst, oppgir 61 prosent at de liker å ha kontroll, sier Rasmussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer