<strong>BLIR LAGRET:</strong> Bruker du eldre mobiler med WAP lagres IP-adressene du surfer på av Telenor og Netcom.  Foto: Arkiv
BLIR LAGRET: Bruker du eldre mobiler med WAP lagres IP-adressene du surfer på av Telenor og Netcom. Foto: Arkiv Vis mer

Netcom og Telenor lagrer WAP-logger

Sa først at de lagret ingenting, men innrømmer nå å lagre noe.

Publisert
Sist oppdatert

DinSide avslørte at mobiloperatøren Network Norway sitter på nettlogger fra alle kundene sine. Med disse kan selskapet ned til hver minste detalj se hvor kundene deres har surfet, og hva de googler.

Les saken: Network Norway lagrer nettloggen din

Datatilsynet mente lagringen kunne være ulovlig, og fryktet at også andre operatører satt på slike logger. De sendte derfor brev til operatørene og ba dem gjøre rede for hva slags loggsystemer de hadde.

Les saken: Datatilsynet frykter at alle lagrer nettlogger

Overfor DinSide nektet Norges to største operatører, Netcom og Telenor, for at de lagret noen form for nettlogger. Aftenposten.no melder at begge likevel innrømmer slik lagring overfor Datatilsynet, men at loggene kun gjelder de som fortsatt bruker WAP.

WAP er en gammel teknologi som eldre telefoner bruker for å få tilgang på internett. DinSide skrev første gang om teknologien i 1999, sist gang i 2010. Netcom sier de har mellom 60 og 70 WAP-brukere om dagen. Dette tallet var trolig langt høyere for få år siden, selv om WAP-surfing aldri ble like stort som 3G-surfing er i dag.

Retro-lesning: WAP - mobiltelefon på steroider! (fra 1999)

<strong>INNRØMMER:</strong> Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom sier til Aftenposten.no at han aldri forsøkte å skjule noe.  Foto: Netcom
INNRØMMER: Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom sier til Aftenposten.no at han aldri forsøkte å skjule noe. Foto: Netcom Vis mer


Lagrer kun IP-adresser

– Etter at denne saken kom opp og vi fikk forespørsel fra Datatilsynet, ble det foretatt ytterligere og grundigere undersøkelser i systemet. Da vi kom over den gamle WAP-gateway-en, kom det fram at vi lagrer logger i to dager. Men dette skal fases ut og vi har ikke noen interesse av å fortsette med dette, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til Aftenposten.no.

En WAP-gateway sitter mellom telefonen og internett, og gjør nettsider lesbare for eldre telefoner som bruker WAP-protokollen.

Mens Netcom lagrer loggene i to dager, lagrer Telenor dem i 30 dager. Loggene til Network Norway lagrer hver enkelt nettadresse, men disse WAP-loggene lagrer kun hvilke IP-adresser brukerne kobler seg på, ifølge Aftenposten.no.

En enkelt IP-adresse kan inneholde flere nettsider som ligger på samme server. For eksempel har Itavisen.no og DinSide.no den samme IP-adressen, så IP-adresser er ikke like nøyaktige som nettadresser.

Datatilsynet følger med

Men selv om det kun er IP-adressen som blir lagret, og det kun er WAP-kunder som rammes, liker ikke Datatilsynet Telenors og Netcoms praksis.

– Personopplysningsloven gjelder selv om det dreier seg om få brukere og at teknologien er under utfasing. Personer som benytter gammel teknologi har krav på samme personvern som andre. Og selv om IP-adresser ikke nødvendigvis viser hvilke nettsider kundene har besøkt, gir det likevel et bilde av kundens aktivitet på nettet. Vi stiller spørsmål ved om denne lagringen er nødvendig, sier rådgiver Marius Engh Pellerud i Datatilsynet til Aftenposten.no.

Til DinSide fortalte Netcom at de tidligere har lagret nettlogger fra alle surfende kunder. Ifølge Pellerud har også Telenor nå innrømmet dette, og de skal i sitt svar til Datatilsynet si at det kan bli aktuelt å gjeninnføre en slik lagring.

– Vi vil følge nøye med utviklingen på dette feltet. Å lagre innholdsdata fra bruk av internett er ikke tillatt, understreker Pellerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer