Netcom heter nå Telia

Navnet som ga oss priskrig, kontantkort og iPhone forsvinner.

<strong><b>SNART:</strong> </B>Når Netcom nå bytter navn til Telia, vil mobilabonnentene snart få dette på skjermene sine.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SNART: Når Netcom nå bytter navn til Telia, vil mobilabonnentene snart få dette på skjermene sine. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fram til 1991 fantes det bare én teleoperatør i Norge: Statens egne, Televerket, senere omdøpt Telenor. Men samme år som Gulfkrigen herjet, kong Olav V døde og Sovjetunionen forsvant, fikk Netcom sin GSM-lisens.

Da nettet åpna to år senere, var det statlige telemonopolet over, én gang for alle.

Siden den gang har Telenor og Netcom vært de desidert største mobiloperatørene i Norge, og selve symbolet på krigen om mobilkundene.

Nå er denne epoken over. På sett og vis, i alle fall: Netcom endrer navn til Telia.

LES OGSÅ: Dette var de billigste mobiloperatørene sist vi sjekka

<strong><b>NY LOGO:</strong> </B>Telia-logoen blir ganske lik den lilla klumpen vi allerede har blitt vant til.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NY LOGO: Telia-logoen blir ganske lik den lilla klumpen vi allerede har blitt vant til. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva det betyr for deg

Om du nå stusser og tenker at Netcom vel har hett Telia en god stund allerede, har du delvis rett. Netcom ble kjøpt opp av svenske Telia, senere TeliaSonera, allerede i år 2000. Og i 2011 endra Netcom logo til TeliaSonera sin lilla klump.

Er det dumt at Netcom-navnet forsvinner? (Avsluttet)
Ja(53%) 1482
Nei(47%) 1302
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men Netcom-navnet overlevde, fram til nå.

- Navnebyttet innebærer en strategisk endring der vi i mye sterkere grad skal kombinere Telias internasjonale styrke med vår nettverksposisjon og lokale kunnskap for å tilby kundeopplevelser i verdensklasse. Allerede om kort tid vil våre kunder se bevis på dette, sier administrerende direktør Abraham Foss i Telias norske virksomhet i en pressemelding.

Men kort fortalt er det ingen grunn til å tro at navnebytte får noen praktisk konsekvens for deg som kunde. Bortsett fra at det vil stå «Telia N» på mobilen din, ifølge dem selv.

LES OGSÅ: Telenor og Netcom langt dyrere i Norge enn i Danmark

<strong><b>2003:</strong> </B>Du ser kanskje på MMS som gammeldags. Men du skal ikke lenger tilbake enn 2003 før dette var noe helt nytt.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
2003: Du ser kanskje på MMS som gammeldags. Men du skal ikke lenger tilbake enn 2003 før dette var noe helt nytt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merFørst med kontantkort, så iPhone

Det ligger mye morsom historie i Netcom-navnet. Her er noen milepæler:

  • GSM-lisensen Netcom trengte for å starte Norges andre mobilnett ble tildelt i 1991, og nettet åpna september 1993. I 1994 hadde hver syvende nordmann mobiltelefon, og antallet som fikk nettet fra Netcom økte fra 5.000 til 70.000 personer.
  • Netcom var først ute på det norske markedet med kontaktkort, i 1997. Året etter har annenhver nordmann mobil.
  • Operatøren feirer tiårsjubileum i 2003 ved å lansere MMS, som da var gratis for både Telenor- og Netcom-kunder. 3G lanseres to år etter, da som en tjeneste for trådløst nett på PC-er.
  • For bare åtte år siden, i 2008, lanseres iPhone i Norge. Netcom var da eneste operatør som kunne tilby telefonen, og for å gjøre seg klar for mobilsurf-eksplosjonen oppgraderes 3G til «Turbo 3G».
  • Året etter er Netcom først ute med et norsk 4G-nett. Men det tar fire år før nettet kan brukes på Netcoms mobiler, i 2013, ett halvt år etter Telenor.
LES OGSÅ: Husker du hvor dyrt det var å bruke mobilen i «gamle dager»?

<strong><b>VÆRT MED LENGE:</strong> </B>Netcom har med sin lange historie vært med på det meste i moderne mobilhistorie. Her er nettsidene deres slik de framstod i 1999. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VÆRT MED LENGE: Netcom har med sin lange historie vært med på det meste i moderne mobilhistorie. Her er nettsidene deres slik de framstod i 1999. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis merAdvarte mot SMS-språket

Den tidligste kopien vi finner av Netcoms gamle nettsider er fra 1999. Toppsaken var da: «Bruken av tekstmeldinger eksploderer».

- Bruken er femdoblet siden i fjor, og veksten ser bare ut til å øke. Etter vår mening er dagens unge i ferd med å gi oss et forvarsel om morgendagens bruk av mobiltelefoner, uttalte daværende informasjonssjef Guri Wormdahl.

Under den klassiske logoen med de to snakkende hodene advarte Netcom om at voksne måtte sette seg inn i et «nytt stammespråk», bestående av intrikate forkortelser for å raskere skrive på datidas mobiler.

«"CUL" betyr "see you later" og hvis noe er virkelig morsomt vil svaret kanskje være "FOMCL!" hvilket står for "Falling Off My Chair Laughing!"» skrev Netcom, og vi er frista til å ty til en aldri så liten «LOL».

DINSIDE i 2003: Kan du SMS-språket? Test deg selv!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer