Netcom fjerner pris på meldinger og ringetid

Nå er det kun datatrafikken som teller.

Heretter er det kun nettsurfing og annen mobil datatrafikk Netcom tar betalt for. Tale, MMS og SMS blir i praksis ubegrenset. Foto: Berit B. Njarga
Heretter er det kun nettsurfing og annen mobil datatrafikk Netcom tar betalt for. Tale, MMS og SMS blir i praksis ubegrenset. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Netcom har, som første mobilaktør, fjernet prisen på samtaler, SMS og MMS i alle sine mobilabonnementer. I stedet skal Netcom heretter kun ta betalt for databruken din.

– Siden iPhone ble lansert i 2008 har det skjedd en formidabel endring i hvordan vi bruker mobiltelefonene våre, sa Netcom-toppsjef August Baumann på en pressekonferanse ved selskapets hovedkvarter torsdag morgen.

– Den gjennomsnittlige bruker har gått fra å bruke 3 MB i måneden til 550 MB. Nye brukervaner krever at vi også endrer oss underveis. Fra og med nå omfavner vi dermed data. Vi blir et dataselskap. Vi endrer oss så langt at det er radikalt, så langt en revolusjon for oss som det kommer.

Les også: Derfor bør Netcom-kunder ikke bruke iMessage

Fire abonnementer

Frem til i går hadde Netcom 15 ulike abonnementer. Nå er det bare fire. De heter Smart Mini, Basis, Pluss og Super, og koster fra 199 kroner til 549 kroner pr måned - avhengig av hvor stort behov for du har for databruk på mobilnettet.

Det billigste abonnementet har imidlertid kun 200 MB databruk inkludert. Overstiger du dette, må du belage deg på å betale 5 kroner pr MB, inntil et maksbeløp på 399 kroner i måneden.

Toppabonnementet Smart Super har en grense oppad på 6 GB i måneden. Trenger du mer, må du ut med 79 kr pr ekstra GB.

Kunder som bestiller Spotify Premium får med 500 MB kostnadsfritt, og for 30 kroner ekstra i måneden inkluderes et ekstra data-sim.

Fri tale, SMS og MMS - i Norge

Det interessante for mange er at uansett hvilket abonnement du velger, får du en grense på 20.000 minutter, 20.000 SMS og 20.000 MMS i måneden, i praksis vil dette si ubegrenset bruk.

Det er imidlertid begrensninger i hvor mye du kan snakke med folk i utlandet. Smart Mini har ingen ringeminutter inkludert til våre nordiske naboland, mens de tre andre abonnementene har inkludert 1.000 minutter.

Skal du ringe til land utenfor Norden, må du fortsatt sjekke prislistene for hvert enkelt land.

Pass på: Disse numrene er svinedyre å ringe til fra mobil

Under parolen "Fri Bruk" lanserer Netcom fire nye abonnementer. Alle med ubegrenset bruk av tale, MMS og SMS i Norge. Foto: Kirsti Østvang
Under parolen "Fri Bruk" lanserer Netcom fire nye abonnementer. Alle med ubegrenset bruk av tale, MMS og SMS i Norge. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

(Saken fortsetter under bildet)

Hevder det blir enklere

Netcom mener selv dette vil gjøre det enklere for kundene å forholde seg til hvilket abonnement de skal velge.

- I dag har vi et tosifret antall tilbydere og over 100 ulike mobilabonnement i det norske markedet. Kundene må ta stilling en mengde pakker, noe som er unødvendig vanskelig. Hvorfor ikke bare da ta livet av ringeminuttene før Facebook gjør det, sa direktør for privatmarkedet i Netcom, Karl Fredrik Lund, på pressekonferansen.

At vi ringer mindre og sender stadig færre tekstmeldinger ingen hemmelighet. Sosiale medier og andre meldingstjenester har tatt mer og mer over de senere årene. I fjor tok meldingsappene over for vanlige tekstmeldinger for aller første gang.

Ifølge Informa ble nemlig nesten 19 milliarder meldinger sendt daglig i meldingsapper i 2012, sammenlignet med 17,6 milliarder tekstmeldinger, skriver BBC.

Les også: Dette er fremtidens SMS

– Men til det store spørsmålet alle nå lurer på, vil dette bli noe dyrere for kundene?

– De fleste vil nok oppleve at fakturaen blir redusert. Så er det også sånn at det er en kvantumsrabatt på databruk, så de største pakkene har en lavere gigabytepris enn de minste pakkene. Felles for dem alle er at ringing er fritt, sier Netcoms kommunikasjonssjef, Øyvind Vederhus til DinSide.

Det vil si, det vil kunne koste ganske mye om du har det billigste abonnementet og overskrider maksgrensen på 200 MB.

Få med deg alle mobiltestene fra DinSide