- Nesten umulig å bli slank igjen

Har du først lagt kraftig på deg, så ligger du tynt an.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi omgis av fristelser samtidig som alt er så tilrettelagt at vi nesten ikke trenger bevege oss i løpet av en dag. Det gjør det veldig lett å legge på seg. Men begynner kiloene å snike seg på, bør du passe deg.

- Over 95 prosent av oss er utsatt for å få fedme, advarer overlege ved Ullevål universitetssykehus og professor i ernæring, Serena Tonstad.

Les også: Dette blir du feit av:

Og har vi først gått opp noen størrelser, er det nesten umulig å komme seg tilbake til normal vekt og holde seg der. Bare ti prosent av oss klarer det, ifølge Tonstad. Men hvorfor er det så vanskelig?

Motarbeides av hjernen
Mye kan forklares ut fra fysiologiske årsaker. Kroppsvekten reguleres primært i hjernen gjennom ulike nervebaner som styrer både matinntak og forbrenning. Og her er den store utfordringen: Etter å ha gått opp i vekt, vil nye nervbaner hele tida streve etter å komme tilbake til maksimunsvekta uansett hvor mye vi prøver å slanke oss.

Overvekt er ikke din skyld, ifølge flere forskere. Her får du ti gode grunner:

- For å beholde en mindre kropp må man fortsette å spise mindre, blant annet fordi man har fått nedsatt hvilemetabolisme. Har du slanket deg for eksempel 18 kilo, må du hver dag spise 320 kcal mindre enn du gjorde i utgangspunktet, forklarer Tonstad.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Men ti prosent klarer det jo altså, så hva er det de gjør, som de resterende 90 prosentene ikke gjør?

- Vi klarer ikke si nei til mat hele tida, så fysisk aktivitet er nøkkelen. Da holder det ikke med de 30 daglige minuttene som anbefales for å sørge for en sunn helse. For ikke å gå opp i vekt igjen, må man være aktiv 60-90 minutter hver dag, forklarer Tonstad.

Les også: 30 slankemyter som ikke virker:

Schizofrene ekstra utsatt
Tonstads uttalelser kom i et foredrag i forbindelse med et miniseminar om overvekt og schizofreni nylig. Pasienter med diagnosen er nemlig kraftig overrepresentert både når det gjelder overvekt og hjerte- og karlidelser.

Ifølge Dr. Rosia Peres Iglesias fra Spania, som også deltok på seminaret, opplevde nesten 94 prosent av schizofreni-pasientene i en studie vektøkning etter at de begynte på medisinsk behandling. 75 prosent gikk opp mer enn 15 kilo i løpet av ett år.

Schizofreni betyr ikke at man har mange personligheter. Les mer her:

- Det må tas mer hensyn til hvilke medisiner mot schizofreni som gir minst vektøkning, men likevel hjelper, mener Tonstad.

I utgangspunktet mener hun det beste helt klart hadde vært om vi kunne forebygge fedme og ikke måtte behandle det. Men hos disse pasientene er det ekstra vanskelig å behandle fedme, ifølge professoren.

- De kan ikke bruke medisiner mot fedme på grunn av at de forstyrrer virkningen av medisinene de tar mot schizofreni. De er ofte heller ikke psykisk stabile nok til å kunne gjennomgå en fedmeoperasjon, forklarer hun.