Nesten ingen som bruker BankID-appen

Skulle løse Java-problemet på mobil og nettbrett. Men så forsvant Java.

<b>RIP: </b>Snart kommer trolig denne BankID-appen til å forsvinne fra appbutikkene på Android og iOS. Den trengs ikke lenger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RIP: Snart kommer trolig denne BankID-appen til å forsvinne fra appbutikkene på Android og iOS. Den trengs ikke lenger. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Appen vil gjøre det mulig for alle som har en BankID å få handlet eller gått i nettbank via nettbrett eller smarttelefon, sa kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID til Dinside i 2012.

Appen ble bare hetende BankID, og bytter ut Java-innlogging med app-innlogging på mobilen. Nettbankens app eller mobilside sender deg til BankID-appen for innlogging med kodebrikke, som så sender deg tilbake til nettbanken som innlogget kunde. Altså ikke det samme som «BankID på mobil», som erstatter kodebrikka for innlogging på både PC-er og mobile dingser.

- I sin tid virket ikke Java-løsningen på disse enhetene, så appen var svaret på det, forteller BankID sin utviklingssjef Frode Beckmann Nilsen til Dinside.

Men med BankID 2.0 har Java blitt bytta ut med teknologier som fungerer like bra på mobilen som på PC-en, helt uten app. Og vips, så har BankID-appen utspilt sin rolle.

LES OGSÅ: Sjekk denne døra som låses opp med BankID!

Fjernet fra bankene

- Sånn vi opplevde det ble appene godt mottatt. Den fylte et behov. Og når de store bankene som DNB tilbydde app-innlogging, økte bruken, sier Beckmann Nilsen.

NYE TIDER: Utviklingssjef Frode Beckmann Nilsen i BankID tror ikke folk trenger appen lenger, og vurderer sletting. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NYE TIDER: Utviklingssjef Frode Beckmann Nilsen i BankID tror ikke folk trenger appen lenger, og vurderer sletting. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Nå har vi sett at de samme aktørene tar bort app-støtten fra sine brukersteder, og foretrekker webklienten i stedet. Så i disse dager ser vi at bruken faller, ikke overraskende.

I teorien skal nemlig ingen trenge BankID-appen lenger. Men likevel blir den brukt, av en etterhvert ganske eksklusiv gjeng.

LES OGSÅ: Før ga vi opp da BankID dukket opp ved netthandel, nå er det annerledes

Én-prosenten

I september 2014 ble det gjort rundt 1,25 millioner transaksjoner med BankID-appen. I mars 2015 hadde dette dalt til bare 0,3 millioner. Dette utgjør rundt én prosent av det totale antallet når man ser bort fra «BankID på mobil».

Java-fri BankID 2.0, som fungerer på nettbrett og mobil ut av boksen, har mye av skylda. Se selv:

Millioner transaksjoner med de ulike BankID-løsningene i september 2014 mot mars 2015. Altså før og etter innføringen av Java-fri BankID 2.0. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Millioner transaksjoner med de ulike BankID-løsningene i september 2014 mot mars 2015. Altså før og etter innføringen av Java-fri BankID 2.0. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


LES OGSÅ: Norske banker har hatt egne folk bare for å hjelpe kunder med Java-problemer!

Kan fjernes generelt

Brukte du BankID-appen?

(Avsluttet)
Nei(64%) 2373
Ja, bruker den fortsatt(24%) 886
Ja, men ikke nå lenger(12%) 435
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


BankID skal nå følge nøye med på bruken av BankID-appen.

- Reduseres den ytterliggere, er det ikke usannsynlig at vi vil fjerne den, sier Beckmann Nilsen.

Etter hva vi forstår, er det bare et spørsmål om tid. For bransjens overgang til Java-fri BankID har gått overraskende smertefritt, og som grafen over og tidligere rapporter forteller: Den fører ikke bare til mer mobilt bruk, men mer BankID-bruk generelt.

LES OGSÅ: «BankID på mobil» er en annen løsning, som gjør at du kan droppe kodebrikka – slik fungerer den

Kommer du til å savne BankID-appen om den forsvinner? Rørende minneord kan legges igjen under artikkelen!