Tilbakebetaling av studielån

Nesten halve studielånet kan bli gjort om til stipend

Her er kravene du må oppfylle for å få full uttelling.

Foto: Frank May/NTB scanpix.
Foto: Frank May/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undervisningsåret 2015 til 2016 ble det utbetalt over 26,3 milliarder kroner i studielån og -stipend, ifølge tall fra Lånekassen. Det var totalt 393.930 støttemottakere i fjor.

I november kan fjorårets studenter omgjøre opp til 40 prosent av lånet sitt til stipend.

- Det er da vi mottar likningen din for det foregående året. Vi vurderer akkurat nå eksamensresultater, inntekt og formue for studentene i 2016, sier Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

Omgjøring for utdanning bestått i år, skjer først i november neste år, men det er ikke sikkert at alle får fulle 40 prosent i stipend.

Inntekt- og formuesgrenser

For å få full omgjøring av lån til stipend, må du ha bestått utdanningen din og ha inntekt og formue under Lånekassens grenser. Du må også ha bodd for deg selv.

For å beholde maksimalt stipend i 2017, kan du ikke ha person- og kapitalinntekt over 172.597 kroner. For 2018 er grensen 177.257 kroner.

Når det gjelder formue, kan du ikke ha en nettoformue over 392.662 kroner i 2017. Neste år kan du ikke ha over 403.264 kroner i formue dersom du skal få maksimalt stipend.

Du mister ikke hele stipendet hvis du har litt høyere inntekt eller formue enn grensene, men stipendet blir gradvis redusert deretter.

Lånekassen ser bare på beløpene som er over grensene når de regner ut reduksjon av stipendet.

Utdanningskrav

Samme regler for inntekt og formue, gjelder for kravene til bestått utdanning når studielånet omgjøres til stipend.

Dersom du består mindre utdanning enn det du har fått støtte til, får du mindre lån gjort om til stipend. Du kan, derimot, få omgjøring for den utdanningen du faktisk har bestått.

- Vi får automatisk eksamensresultater fra læresteder i Norge. Det kan ta et par måneder fra du har bestått eksamen til vi har registrert resultatene, sier Dammen.

Når Lånekassen har foretatt omgjøringen, får du et vedtaksbrev i postkassen på Dine sider. I dette brevet vil du kunne se hvilke eksamensresultater vi har brukt i omgjøringen.

Omgjør det eldste først

Når Lånekassen gjør om lån til stipend, tar de alltid for seg den eldste studieperioden først.

Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen. Foto: Kim Ramberghaug.
Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen. Foto: Kim Ramberghaug. Vis mer

Har du på et tidligere tidspunkt blitt forsinket i utdanningen din, kan du dermed ha lån fra ett eller flere semestre tilbake i tid, som ikke er gjort om til utdanningsstipend.

- Grunnen til at vi omgjør lån for den eldste perioden først, er at den delen av lånet som kan bli til stipend, blir foreldet etter fire år, sier Dammen.

Et eksempel på dette kan være at hvis en student fikk støtte til fulltidsutdanning i 2015 og besto 30 av 60 studiepoeng, får studenten bare halve omgjøringslånet til stipend, det vil si 20 prosent.

Hvis studenten så fikk støtte til fulltidsutdanning i 2016, og da besto studenten 60 av 60 studiepoeng, vil 30 av de 60 studiepoengene fra 2016 brukt til å gjøre om det eldste lånet.

Alt skjer automatisk

Over 250.000 tidligere studenter kan i disse dager vente på svar om hvor mye av lånet deres som blir omgjort til stipend. Lånekassen kan ikke behandle alle sakene samtidig, og det vil ta to til tre uker fra de starter omgjøringen til alle kundene har fått svar.

Du kan dermed måtte vente til slutten av november eller begynnelsen av desember før du får svar.

- Du trenger ikke å gjøre noe for å gå fra mottaker til tilbakebetaler av studielånet eller søke aktivt for å få omgjort deler av lånet til stipend. Dette skjer automatisk, sier Dammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer