Det blir lite vekslepenger til sparegrisen når vi stadig betaler mer med kort. Men en del nordmenn har fått øynene opp for den elektroniske sparegrisen. Foto: Per Ervland
Det blir lite vekslepenger til sparegrisen når vi stadig betaler mer med kort. Men en del nordmenn har fått øynene opp for den elektroniske sparegrisen. Foto: Per Ervland Vis mer

Nesten 20.000 sparer slik

Hver gang de trekker kortet, går det noen kroner inn på sparekonto.

Publisert
Sist oppdatert

1. desember i fjor lanserte banken Nordea sitt nye spareprodukt, Mikrospar, og nå er det 19.526 kunder som driver med denne formen for "tvungen sparing".

En av dem er Lill Jonassen (35). Hun og mannen har siden desember spart 2.800 kroner ved å trekke kortet.

- Jeg ble oppmerksom på ordningen da jeg skulle inn i nettbanken, og tenkte at dette er en genial måte å spare på fordi du sparer nærmest uten å merke det, sier Lill til DinSide.

Hun forteller at sparingen skjøt fart fra desember da paret holdt på å pusse opp.

- Da dro vi kortet ekstra mye, så sparingen fikk en god start.

Lill har valgt å bli trukket 10 kroner hver gang hun trekker kortet, mens mannen hennes har et trekk på 20 kroner. Pengene skal foreløpig få stå på høyrentekontoen.

Sparer småpenger elektronisk

Spareordningen Mikrospar har blitt markedsført som en elektronisk sparegris der du sparer et gitt beløp hver gang du trekker kortet ditt. For hver transaksjon går et avtalt beløp fra din brukskonto og inn på din sparekonto.

- Til nå har jeg spart 1.300 kroner. Innen sommeren blir det kanskje 2.000 kroner, og da skal jeg spandere på meg noen skikkelige fine sko som jeg vanligvis ikke ville unnet meg.meg, sier Hilde Alstad. Hun startet sparingen i desember i fjor. <b><a target="_blank" href="http://www.dinside.no/830725/slik-sparer-hun-penger">LES SAKEN</a></b> Foto: DinSide.no
- Til nå har jeg spart 1.300 kroner. Innen sommeren blir det kanskje 2.000 kroner, og da skal jeg spandere på meg noen skikkelige fine sko som jeg vanligvis ikke ville unnet meg.meg, sier Hilde Alstad. Hun startet sparingen i desember i fjor. LES SAKEN Foto: DinSide.no Vis mer


- Folk har sluttet å spare i syltetøyglass og sparegriser, og vi har fått tilbakemeldinger på at kundene savner å legge til side veksel og småpenger. Derfor gjeninnfører vi sparegrisen i elektronisk form, sa Thomas Sevang, informasjonsjef i Nordea, i vinter.

PRISLISTE: De beste sparerentene

Flest velger 20 kroner

Etter noen måneder med spareproduktet på markedet har DinSide fått fersk statistikk som viser hvordan ordningen er mottatt blant kundene.

Per 25. mars 2009 var det 19.526 kunder som benyttet seg av Mikrospar-ordningen. 78 prosent av disse har valgt et fast sparebeløp, mens de resterende 22 prosentene har valgt et avrundet sparebeløp. Det vil si at beløpet rundes oppover når du handler, for eksempel til nærmeste tier, og at det overskytende går inn på høyrentekonto.

Tallene viser også at fast sparing med 20 kroner som beløp er mest populært, så mange som 25 prosent av alle mikrosparere, har valgt dette beløpet. Deretter følger fast sparing med henholdsvis 5 og 10 kroner per transaksjon.

Totalt har Nordea-kundene så langt spart 14,7 millioner kroner med Mikrospar-ordningen.

Se også: Den beste sparingen er nedbetaling av gjeld

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer