Let frem årsoppgavene før selvangivelsen kommer. Foto: BERIT B. NJARGA
Let frem årsoppgavene før selvangivelsen kommer. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Neste uke kommer selvangivelsen

Dette bør du ha klart for å sjekke selvangivelsen 2012.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 19. mars blir selvangivelsen endelig tilgjengelig for de som er e-brukere hos Skatteetaten, eller har bedt om å få selvangivelsen elektronisk.

Deretter blir selvangivelsen gjort tilgjengelig for resten av oss den 2. april. Da gjelder det å være klar til innlogging, og ha følgende informasjon klar.

>> Dette kan du forvente av årets lønnsoppgjør

Logg inn med kodebrikken

For å sjekke selvangivelsen når den blir gjort tilgjengelig på nett, logger du inn
enten hos Skatteetaten.no eller direkte via altinn.no.

Nytt fra i år er at du kan logge inn ved hjelp av Bank-ID, altså kan du benytte kodebrikken fra banken for å se selvangivelsen.

Har du ikke en slik kodebrikke, kan du selvsagt logge inn ved hjelp av MinID, Buypass eller Commfides. Har du glemt passordet til MinID, kan du få et nytt passord tilsendt på sms og e-post.

Les også: Nylig fikk 22 nye banker Bank-ID på mobil

Finn frem årsoppgavene

Det de aller fleste av oss gjør først, er å sjekke hvor mye man får igjen på skatten - eller hvor mye man eventuelt er så uheldig å få i baksmell.

Uansett hvilket beløp som står oppgitt under "Foreløpig beregnet skatt til gode" er det viktig å finne frem årsoppgavene du har fått tilsendt, og sjekke om disse beløpene, og de som står oppført i selvangivelsen, faktisk stemmer.

Sjekk spesielt postene for lønn, og også om gjeld, formue og renter er riktig. Det er nemlig slett ikke alltid bankene har gitt ut riktig informasjon om hver kunde.

– Her skjer det jevnlig feil, senest i fjor da 24.000 kunder i Fokus Bank ble rammet av feil innrapportering, har Joachim K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen uttalt til DinSide tidligere.

Dessuten er det slett ikke alle fradrag som blir ført opp på selvangivelsen automatisk, som du derfor må føre på selv. Dette gjelder blant annet fradraget for reiser mellom hjem og fast arbeidssted, som kan utgjøre et relativt stort fradrag om du har lang reisevei til jobb.

Les også: Disse bør vurdere fastrente allerede nå

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer