Neste fredag er Black Friday

Fredag 25. november er den store tilbudsdagen i USA og Canada. Norge slipper heller ikke unna tilbudskaoset.

I fjor var det fullstendig kaos da Norwegian Outlet i Vestby arrangerte Black Friday. Foto: Norwegian Outlet/Youtube
I fjor var det fullstendig kaos da Norwegian Outlet i Vestby arrangerte Black Friday. Foto: Norwegian Outlet/Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste fredag er den store tilbudsdagen i USA og Canada. Begivenheten kalles Black Friday, og markerer selve starten på den o-store julehandelen.

Haugevis med butikker frister med svært gode tilbud - men heldigvis er det ikke bare amerikanerne som kan dra nytte av de gode prisene.

Også her i Norge har folk begynt å få øynene opp for konseptet. Da Norwegian Outlet i Vestby markerte Black Friday i fjor, resulterte det i lange køer og nærmest kaotiske tilstander. Kampanjen ble en suksess, som blir gjentatt på Black Friday neste fredag.

Vet du om andre Black Friday-tilbud, kan du tipse andre DinSide-lesere i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ: Slik får butikkene deg til å handle mer

Søndagsåpent viktigst her i landet

Foreløpig ser det riktignok ut som at Black Friday-konseptet ikke er særlig utbredt her til lands. Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, Virke, har ikke registrert at konseptet Black Friday har tatt av her i Norge.

Thomas Angell, handelsdirektør i Virke. Foto: Virke
Thomas Angell, handelsdirektør i Virke. Foto: Virke Vis mer


- Det er antagelig litt annerledes her i landet, sier handelsdirektør Thomas Angell i Virke, og legger til:

- I Norge har vi tre søndagsåpne dager før jul og på hverdager kan butikkene ha åpent døgnet rundt, forklarer han.

Angell forklarer at i en rekke andre land er det fortsatt ganske strenge handelsrestriksjoner, noe som betyr at det må virkemidler til, som Black Friday, for å få fart på salget.

- Men vi kan ikke se bort fra at norske butikker i større grad vil henge seg på konseptet, for å få mer oppmerksomhet, sier Angell til DinSide.

Dramatikk i køene

Problemet med Black Friday, er det enorme folkehavet som skal handle samtidig. Dagen er ikke en offentlig fridag i USA, men siden mange arbeidsgivere gir de ansatte fri, blir det ofte kaotisk i butikkene.

I USA blir det registrert flere voldshandlinger denne dagen. Noen ganger går det veldig galt.

I 2008 ble en ansatt i gigantkjeden Wal-Mart trampet ihjel, etter at tilbudsgale amerikanere klarte å ta seg gjennom sperringene før butikken åpnet dørene. I fjor ble en person knivstukket da han prøve å stoppe en person fra å stjele varer på den store tilbudsdagen.

Slik slipper du unna kaoset

Heldigvis slipper handlelystne nordmenn å dra til USA for å ta del i galskapen. Flere amerikanske butikker selger varer på nett til god og rabattert pris. På denne nettsiden finner du en stor oversikt over mange av tilbudene. Det betyr kø- og kaos-fri Black Friday-handel.

Det er riktignok et par ting du skal tenke på før du handler. For det første er det ikke alle amerikanske nettbutikker som sender til Norge. Det er dumt å kaste bort masse tid på å surfe gjennom tilbud hvis varene ikke blir sendt norske postkasser.

Finner du noe du virkelig har lyst på, men nettbutikken ikke sender til Norge, finnes det for øvrig måter å løse problemet på. Tjenester som JetCarrier.com lar deg opprette en fiktiv adresse i USA hvor noen tar hånd om pakken og sender den videre til deg. Dette er selvfølgelig ikke gratis, så du må vurdere om det lønner seg å kjøpe varen på denne måten.

Du må også huske på at varer som sendes fra USA kan bli langt dyrere når de ankommer Norge. Kanskje du må betale for både toll og merverdiavgift. Og ikke glem fortollingsgebyret som speditøren eventuelt skal ta. Bruk DinSides netthandelkalkulator, for å få et anslag på hvor mye varen kommer til å koste deg når du mottar den.