Nesle mot prostataproblemer og pollenallergisymptomer

Nesle er en svært næringsrik plante med rikelig med protein, C-vitamin, jern, magnesium, kalium og silisium og kan forebygge prostataproblemer og dempe symptomer på pollenallergi, skriver Bernt Rognlien. Få oppskrift på neslesuppe med potet her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesle mot prostataproblemer og pollenallergisymptomer

Nesle er en svært næringsrik plante med rikelig med protein, C-vitamin, jern, magnesium, kalium og silisium og kan forebygge prostataproblemer og dempe symptomer på pollenallergi, skriver Bernt Rognlien. Få oppskrift på neslesuppe med potet her.

Av Dr. Bernt Rognlien

Nesle (Urtica dioicia) er en svært næringsrik plante med rikelig med protein, C-vitamin, jern, magnesium, kalium og silisium. Frisk nesle inneholder to-tre ganger så mye proteiner som kål. Nesle kan med fordel benyttes i stedet for spinat. Den har større næringsverdi og inneholder mindre okalsyre enn spinat. I tillegg er det en gammel medisinplante hvor effekten ved forstørret prostata er i ferd med å bli godt dokumentert med over 10 studier som viser effekt av neslerot alene eller i kombinasjon med andre urter. Det er også gjort studier som viser effekt ved allergi og ved artrose og viser at nesle har blodtrykksenkende virkning. Nesle viser demping av pollenallergi -symptomer under pollensesongen.

Nesle som næringsmiddel er rik på både kalium, kalsium, magnesium - dette alene vil nok gi en lett blodtrykkssenkende virkning. Brenngiften til nesle inneholder histamin, cholin, acetylcholin. Flavonoidene med quercitin i spissen har en betennelsesdempende virkning. I folkemedisinen har nesle også vært brukt som lokalirriterende middel, først og fremst ved reumatiske lidelser og giktsykdommer. Et gammelt råd var å rulle seg naken i nesleåkeren for å lindre reumatiske smerter, eller å piske sin nakne kropp med brennesle. Huden reagerer da med allergisk med rødme og utslett. Stoffene i nesle irriterer nervene i huden såpass kraftig at smertene blir mindre. Det som skjer er en kjemisk form for akupunktur, og vi kan få den samme virkningen ved å stimulere hudområdene med akupunkturnåler. Også nesleavkok har vært brukt ved reumatiske lidelser. Nesleavkok skal øke utskillelsen av urinsyre, og hjelper mot podagra eller urinsyregikt.

Nesle vokser nesten overalt i Norge. Den blir regnet som ugress og trives i blomsterbed og i åkeren. Bladene og stilkene har store brennhår. Når vi stikker oss på dem trenger giften i brennhårene inn i huden. Giften består først og fremst av maursyre, men også av histamin som virker irriterende på huden.

For å lindre utslett fra brennesle kan du bruke noe syrlig, for eksempel sitron. Tidligere brukte man urin. Klør det er det bra å bruke peppermynteoljen for å dempe kløen.

Oppskrift på neslesuppe med potet

120 g renset nesle

3 dl vann

100 g rå, revede poteter(2 middels store poteter)

1 liter kraft (eller vann med buljongterninger)

2 ss smør

salt, pepper, og muskat etter smak

Kok opp vannet. Ha i renset og vasket nesle.

Damp neslen under lokk til den er mør(ca. 5-10 minutter).

Bruk kokevannet i suppen. Hakk neslen.

Kok opp kraft. Riv potetene på rivjern direkte opp i den kokende suppen.

Kok dette noen minutter til suppen jevner seg.

Ha i hakket nesle og la den få et oppkok.

Ha i smør, litt pepper, salt og muskat.

Muskat er det krydder som passer best til nesle.

Tilrettelagt av Silje Stavik oppdatert 02.05.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!