Nemo beskytter deg mot brennmanetene

En enkel krem kan beskytte deg mot de smertefulle angrepene fra brennmaneter. Og det er klovnefisken Nemo som får æren.

Disneyfilmen "Oppdrag Nemo" er en av fjorårets mest populære tegnefilmer blant både barn og voksne i Norge. Men den sjarmerende klovnefisken kan mer enn å bare være søt på kinolerretet.

Immun mot maneter
Brennmaneter invaderer ofte den norske kysten om sommeren og gir mange ubehagelige opplevelser for de som liker å kjøle seg ned i sommervarmen. Manetene er sjelden farlige men kan gi smertefulle utslett i opptil en halv time. I noen tilfelle kan manet-angrepet gi reaksjoner som kvalme, magekramper, muskelsmerter, ryggsmerter, tungpust og tetthet i brystet.

Men for klovnefisk som Nemo er ikke brennmanetene noe problem. Fiskene lever hele livet mellom trådene på giftige sjø-anemoner og har evnen til å skille ut et stoff som beskytter dem mot de brennende trådene. Det er en kopi av dette stoffet som nå er utviklet til en beskyttende krem for mennesker som risikerer kontakt med brennende maneter, anemoner eller koraller.

Frivillige med brannskader
Produktet Sea Safe er utviklet i Israel og har vært på markedet i flere år. Men det er først nå at forskere har gjennomført en vitenskaplig test av produktet. De konkluderer med at kremen vil hjelpe de aller fleste av oss mot brenmanetene.

12 frivillige forsøkspersoner smurte inn den ene armen med Safe Sea og den andre armen med vanlig solkrem. De ulykkelige deltakerne fikk så klasket en brennmanet på begge armene for å måle effekten.

En brennmanet på linje med de vi møter her hjemme klarte ikke å gi deltakerne noe brennende utslett. Bare to av deltakerne oppga at de følte et mildt ubehag på den behandlede armen. En mer hissig slektning i manetfamilien kunne bare gi utslett til tre av de tolv deltakerne gjennom den beskyttende kremen. Vanlig solkrem ga derimot ingen beskyttelse mot manetene.

Kombinert med solkrem
Den manet-beskyttende kremen leveres i en kombinasjon med solkrem. Du trenger derfor ikke å bruke to forskjellige kremer når du skal ut på stranden neste gang.

- Dette produktet gir en ekstra beskyttelse i tilfelle du treffer på en brennmanet i sjøen. For deg som bader, svømmer eller surfer er jo solkrem en nødvendighet uansett, mener Alexa Boer Kimball ved Stanford University School of Medicine i California som har gjennomført forsøkene.

Undersøkelsen er presentert i juninummeret av magasinet Wilderness and Environmental Medicine.

Om du ikke finner Safe Sea eller liknende produkter i butikkhyllene i sommer kan det være en idè å bestille en prøve over Internett. Forsøk denne websiden om du vil ha mer informasjon om produktene.

Mozon 08.06.2004