- Nektet å veie meg som gravid

Mammabok-forfatter Anne Lindmo (37) nektet å gå på vekta under hele svangerskapet. - Vi må bli kvitt det verste mamma-hysteriet, mener Lindmo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har tatt farvel med vekta en gang for alle. Det er en bra kur for den som har kastet bort litt for mange år på å hate kroppen sin, sier NRK-journalist Anne Lindmo.

Tobarnsmoren, som sammen med Store Studio-kollega Helle Vaagland er aktuell med boka ”Heia Mamma!”, mener generelt det er for mye formaninger og fokus på å være ”perfekt” under svangerskapet.

Hysteriske mødre
- De ”flinkeste” jentene starter med yoga under svangerskapet, føder uten smertestillende og kommer inn i jeansen to uker etter fødselen. Alt sammen er deler av en diger hysteri- pakke, sier hun.

Ammende bør ikke begynne å slanke seg for tidlig, mener kostholdsekspert Jeanette Roede. Les mer her:.

Selv brukte Anne mye svømmebasseng under sitt andre - og ifølge henne selv siste – svangerskap. Men hun nøler med å kalle det trening.

- Nei, jeg lå stort sett og fløt. Men altså, ikke misforstå. Ingenting er bedre enn å fortsette med tilpasset trening under graviditeten. Jeg gikk tur og ski og holdt på med den slags. Men vi må hjelpe hverandre å roe ned de mest hysteriske sidene ved mamma-prosjektet, sier hun.

Ifølge Lindmo er den røde tråden i boka ”en kontrollert utblåsning av mine mest sentrale erfaringer ved det å bli mamma”. Leseren blir med på en reise i de to kvinnenes hoder – det handler om hengepupper, kjøpepress, nattevåk, frykt, forvirring og ekstase - og om å lure på om man ser forskjell på peanøttsmør og babybæsj.

En lege gikk ut og mente de to forfatterne burde holdt seg rolige. Unge mødre i dag er priviligerte, pekte legen på og fikk støtte fra to andre fagfolk.

Men Anne Lindmo mener kritikerne bommer.

Bør lese boka
- For det første er det for dumt med kritikk fra folk som ikke har lest boka vår. For det andre er det litt typisk at når vi kvinner mener noe blir det kalt sutring, mens når menn mener noe heter det kraftig utspill.

- Det er uttrykk for en ekstrem arroganse når man avfeier prosjektet vårt med å si at vi er priviligerte mammaer som får alt servert på sølvfat og derfor burde holde kjeft. Det er jo nettopp det som er interessant, det er noe helt særegent med mammaopplevelsen i et velferdssamfunn preget av konsum, individualisme og prestasjonspress. Det er en situasjon som er helt ny, jeg kan ikke fatte at seksti år gamle leger våger å avfeie dette som tøys. Da tar de ikke pasientene sine på alvor.

Hun blåste også i kritikk og normer da hun gikk gravid for tre år siden.

- Jordmor var enig med meg i at hun kunne vurdere min helsetilstand uten å veie meg, forteller hun.

For ”fleskeredselen” er fienden, også for gravide kvinner, mener Lindmo.

- Du skal jo omtrent drive med vektkontroll fra embryostadiet. Det er skikkelig skambelagt å være stor som gravid. Det handler om folks fleskeredsel i forhold til to ting: Ditt eget utseende og i forhold til at vi vet at det kan være skadelig å gå for mye opp i vekt. Men min jordmor vurderte det helt fint uten vekt – hun kunne likevel kontrollere at alle verdier var normale, forteller hun.

Slappe mer av
Anne mener gravide kvinner generelt bør gi seg selv en pause og slutte å jage etter perfeksjon.

- Det øker på med formaninger til gravide fra det øyeblikket de sjekker inn i helsevesenet. Det er som Helle sier: Du skal nærmest gå gjennom tollen og velge mellom rødt og grønt – i forhold til livsstilen din. Men ærlig talt, hvor mange jenter har ikke vært på fest i ukene før de finner ut at de er gravide?

Selv fant Anne ut at hun var gravid rett etter at hun kom hjem fra seminar i Barcelona.
- Jeg hadde jo omtrent bodd på en sånn herlig liten cava-bar hele uka. Men jeg orket ikke å bli hysterisk av den grunn. Jenter kan bare slutte å lyve om det der. Når det er sagt, så er det selvfølgelig utrolig teit å drikke og røyke bevisst under svangerskapet, sier hun.

Er du gravid og trenger noen gode råd? Les mer her.

Anne Lindmo tok en prinsippavgjørelse om å avstå fra store deler av informasjonsflommen.

- Jeg leste én bok og kuttet ut alle de offentlige brosjyrene – de var forresten stappfulle av bleiereklamer og annen reklame, noe som er litt mystisk. Jeg holdt meg unna nettfellesskap for gravide også, der er det for mye angstproduksjon. Jeg lukket ørene og bestemte meg for at jeg har vel litt bondevett selv, sier hun.

Vil du vinne en signert utgave av "Heia Mamma!"? Bli med i vår mor og barn-konkurranse.