Nå kan du peke nese til beinranglene som erter deg: Eldre lever lenger med litt ekstra kjøtt på beina, viser ny studie. Foto: Colourbox
Nå kan du peke nese til beinranglene som erter deg: Eldre lever lenger med litt ekstra kjøtt på beina, viser ny studie. Foto: ColourboxVis mer

Nei, så tjukk du har blitt

Men de som ler sist, ler best

Og nå ser det jammen ut til at de tjukke kan komme til å le sist. En ny studie fra Australia viser nemlig at de som er moderat overvektige lever lenger enn de som er normalvektige.

Men det gjelder å kun ha sånn passe fett på ribbeina; de som er fete (BMI på over 30) kan ikke surfe inn alderdommen under dekke av at kroppsfasongen vil gi dem aldersgevinst. For det er det langt fra sikkert at den gjør:

Ifølge den australske studien, lever ikke fete så lenge som de med kun litt ekstra kjøtt på beina.

Og de undervektige lider samme skjebne som de fete ...

Her kan du regne ut din BMI

Dette skriver den britiske nettavisen BBC News og svenske Aftonbladet.se. Studien er publisert i Journal of the American Geriatric Society.

Overvektige lever lenger

Den ferske studien omfatter drøye 9.200 australske menn og kvinner over 70 år, som ble fulgt gjennom en tidsperiode på 10 år. Målet med studien var å se om det var en sammenheng mellom dødelighet og vekt.

Og sammenheng fant de: Dødeligheten var 13 prosent lavere blant de med moderat overvekt, sammenliknet med de normalvektige og fete.

- Disse resultatene støtter opp om påstandene at BMI-grensene for overvekt og fedme er overrestriktive for eldre mennesker. Overvektige eldre har ikke større dødsrisiko enn normalvektige, skriver forskerne i konklusjonen på forskningsrapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du likevel slanke deg smekker? Dette koster slankekursene

Stillesitting verst for kvinner

Men studien viser også at det har sin pris å være lite fysisk aktiv. Et stillesittende liv dobler dødsrisikoen for kvinner uansett BMI, mens lite fysisk aktivitet ikke har like store konsekvenser mannfolka: Stillesittende menn har 28 prosent større risiko for å dø, enn aktive.

Merk: Studien og konklusjonen omfatter mennesker på 70 år og eldre. Forskerne stiller spørsmål ved WHOs BMI-grenser hos eldre, da mennesker som WHO kategoriserer som overvektige har størst sjanse for å leve lengre, sammenliknet med de som WHO klassifiserer som normalvektige. Tidligere har vi kunnet lese at fedmen tar ti år av livet ditt.