Nei, polet er ikke åpent på nyttårsaften i år heller!

Selv om loven er banket gjennom, holder polet stengt.

<b>IKKE VENT: </B>Skal du ha champagne på nyttårsaften, må du handle i god tid før nyttårsaften; polet vil holde stengt også i år. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
IKKE VENT: Skal du ha champagne på nyttårsaften, må du handle i god tid før nyttårsaften; polet vil holde stengt også i år. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 banket den blå regjeringen gjennom at Vinmonopolet skulle få selge alkohol på en rekke dager hvor de tidligere holdt stengt:

  • Påskeaften
  • Pinseaften
  • Valgdager
  • Nyttårsaften
Loven trådde i kraft 1. januar i år, så du trodde kanskje at årets nyttårsfeiring kunne starte på polet?

- Nei, på nyttårsaften holder vi stengt, forteller kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Dinside.

LES OGSÅ: På valgdagen har det allerede blitt polsalg, men ikke for alle

Må forhandle med ansatte

Problemet er dette: Noen må jobbe på polet om det skal være åpent. Og de som skal jobbe der, har blant annet nyttårsaften som en fridag i dagens avtaleverk.

- Så dette må det forhandles om, forklarer Lorentzen.


Problem nummer to: Dette forhandles annenhvert år, og neste gang skjer i 2016. Nyttårsaften kan derfor ikke bli en ny poldag før neste års feiring.

- Her er spillereglene i arbeidslivet tydelig definerte, så sånn er det bare, sier kommunikasjonsdirektøren.

Av samme grunn var ikke polet åpent under årets påske, heller.

LES OGSÅ: Kan du forskjellen mellom champagne, prosecco, cava og crémant?

Ingen åpent-garanti

Vinmonopolet regner med at forhandlingene kommer i havn, så de ansatte må jobbe og de vintørste kan handle på 2016 sin aller siste dag. Men selv da er det ikke sikkert alle pol blir åpne.

- Det blir en mulighet for å holde åpent, så vil vi gjøre en vurdering av hvilke steder og områder hvor det er naturlig å holde åpent, sier Lorentzen i Vinmonopolet.

DOBLER SALGET: Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet sier de selger dobbelt så mye alkohol i jula. Foto: VINMONOPOLET
DOBLER SALGET: Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet sier de selger dobbelt så mye alkohol i jula. Foto: VINMONOPOLET Vis mer


Dette kan være så enkelt som at et pol i et stengt kjøpesenter holder stengt. I tillegg får den enkelte kommune muligheten til å holde sine pol stengt av mer politiske grunner.

LES OGSÅ: Dette fyrverkeriet har du faktisk lov til å kjøpe med deg fra utlandet

Dobling i jula

Høyre og FrP ønsket seg også åpne pol på julaften, men fikk ikke flertall. Det er Vinmonopolet glad for, ifølge Lorentzen, da de synes dette skal være «en dag for barna».

Og polet selger mer enn nok alkohol i jula som det er.

- Vi selger veldig mye i desember, omtrent dobbelt så mye som en vanlig måned. Det skyldes nok både at man drikker endel alkohol i jula, og at mange kjøper det som gaver, sier kommunikasjonsdirektøren.

- Er det noe litt trist ved at dere selger så mye, også?

- Vi registrerer bare salget som det er, men vi er klar over at mange barn ikke har det så bra i jula fordi foreldrene drikker for mye alkohol. Så jeg håper folk tenker gjennom sitt eget alkoholkonsum – spesielt i jula.

LES OGSÅ: Hvilket champagneglass bør du velge?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!