Nei, du trenger ikke spesialforsikring

Elsykkelen er forsikret gjennom innboforsikringen, men det er forskjeller i verdidekningen.

<b>MÅ DU HA SPESIALFORSIKRING?</b> Sykkelens verdi er til en viss grad dekket i innboforsikringen, og det samme gjelder for ansvar ved eventuelle uhell. Foto: BRYNJULF BLIX
MÅ DU HA SPESIALFORSIKRING? Sykkelens verdi er til en viss grad dekket i innboforsikringen, og det samme gjelder for ansvar ved eventuelle uhell. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange har henvendt seg til oss med spørsmål om forsikring av el-sykkelen. Det har vi stor forståelse for, siden en god sykkel av denne typen kan koste opp mot 20.000 kroner – og over, sier Jon Berge, informasjonsdirektør hos If.

Les også: Lås sykkelen inne - en sykkellås er ikke alltid nok!

If har nylig endret forsikringsvilkårene slik at elsykkelen kommer inn under den vanlige innboforsikringen.

- Stadig flere nordmenn kjøper seg elsykler, men inntil nå har det vært vanskelig å forsikre disse. På grunn av den store interessen for syklene, legger vi nå disse inn i den vanlige innboforsikringen, forteller Berge.

Innboforsikringen gir også en viss ansvarsdekning i forbindelse med eventuelle sykkeluhell.

Les også: Subsidierer elsykler til et utvalg personer ...

Ingen pliktig ansvarsforsikring

Per i dag holder det altså med en innboforsikring på elsykkelen - dersom du ikke ønsker å utvide dekningen med en egen verdisaksforsikring.

Forsikringsbransjen legger til grunn at elsykler i praksis er å betrakte som en vanlig tråsykkel, og det kreves derfor ingen spesiell ansvarsforsikring.

- Det er ingen lovpliktig ansvarsforsikring på elsykkel. Bransjen vurderer en elsykkel som en vanlig sykkel, og at den ikke omfattes av Bilansvarsloven, forteller Roger Stenseth, fagdirektør i Finans Norge.

HVEM HAR ANSVARET? Bilansvarsloven krever at du har en ansvarsforsikring på bilen din. Det er denne forsikringen som trår til dersom du skulle forvolde skade på annen manns eiendom. Dette er altså ikke et krav for elsykler, der er du til en viss grad dekket i innboforsikringen. Foto: COLOURBOX.COM
HVEM HAR ANSVARET? Bilansvarsloven krever at du har en ansvarsforsikring på bilen din. Det er denne forsikringen som trår til dersom du skulle forvolde skade på annen manns eiendom. Dette er altså ikke et krav for elsykler, der er du til en viss grad dekket i innboforsikringen. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Innboforsikringen dekker uaktsomhet

Stenseth forteller at det innenfor innboforsikringen er en ansvarsdekning på det man kaller uaktsom skade.

- Gjør man skade på andre og det er uaktsomt, vil innboforsikringen normalt sett dekke en slik skade, sier Stenseth.

- Men så har man tilfeller hvor skade inntreffer og man ikke har vært uaktsom - og da vil ikke forsikringsdekningen utløses. Hvis jeg for eksempel har en elsykkel som er dekket gjennom innboforsikringen, så vil en skade som jeg påfører ved å være uheldig, ikke være dekket av innboforsikringen.

- Enkelt sagt så er det slik at det man blir erstatningsansvarlig for, dekkes av innboforsikringen. Dersom noe skjer som er et hendelig uhell, er man ikke erstatningspliktig for det - og da dekker ikke innboforsikringen det, sier Stenseth.

Han understreker at forsikringsbransjen vurderer det slik at det ikke er større risiko for skade med en elsykkel, enn det er med en vanlig tråsykkel, og at det er bakgrunnen for hvordan forsikringsbransjen ser på dette.

Vi har testet billigmodellene fra Clas Ohlson og Biltema: Se hvilken som er best!

Denne elsykkelen fra Clas Ohlson vant duellen mellom denne og elsykkelen fra Biltema. Foto: BRYNJULF BLIX
Denne elsykkelen fra Clas Ohlson vant duellen mellom denne og elsykkelen fra Biltema. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Forskjeller i verdidekningen

Alle forsikringsselskapene Dinside har vært i kontakt med, sier at elsykkelen er dekket i innboforsikringen, på lik linje med en vanlig sykkel.

Men her er det også begrensninger på hvilke beløp som er dekket i innboforsikringen, i likhet med forsikringsdekningen på en vanlig sykkel.

Det dreier seg altså om hvor store enkeltverdier som er dekket. Og her er det forskjeller fra forsikringsselskap til forsikringsselskap.

Som du kan se nedenfor, spenner dekningen fra 5.000 kroner til 10.000 kroner, med en standard innboforsikring. Dette kan også variere med de ulike innboforsikringene innenfor ett og samme selskap.

Du kan få elsykler helt ned i 6.000 kroner, men også opp i over 30.000 kroner. Som for en vanlig sykkel, kan du også kjøpe en utvidet verdisaksforsikring for elsykkelen din.

Les også: Slik får du best dekning ved sykkeltyveri

Slik er sykkelen dekket i innboforsikringen:

Eika Forsikring: Maks forsikringssum for sykkel er 10.000 kroner på ordinær dekning, med egenandel på minimum kr 3.000. Hvis sykkelen er registrert i Falck sykkelregister halveres egenandelen. Det gjøres aldersfradrag i erstatningen med 10 prosent for hvert hele år sykkelen er eldre enn 2 år. Fradraget er begrenset til 80 prosent. Er dette fradraget større enn egenandelen ovenfor, er det aldersfradraget som benyttes.

Gjensidige Forsikring: Tyveri av sykkel er automatisk medforsikret inntil 5.000 kroner per sykkel hvis tyverier skjer utenfor hjemmet – summen kan økes til 10.000 kroner eller 20.000 kroner. Dersom sykkelen er tatt inn i hjemmet eller er låst inn i privat garasje/uthus så erstattes den som ordinært innbo uten egen sumbegrensning. Egenandel er 4.000 kroner på Innbo og 2.000 kroner på Innbo Pluss. Har ikke lavere egenandel ved innmelding i sykkelregister.

DNB: Dekker normalt kun tap opp til 5.000 kroner med DNBs basisforsikringer og inntil 20.000 for DNBs bestforsikringer. Sykler som er registrert i Falck Sykkelregister/Smart Safety har lavere egenandel.

If: Har en øvre grense på 8.000 kroner på en standard innboforsikring, og en øvre grense på 16.000 på sin superforsikring. Super innbo omfatter også skade på sykkel ved uhell. Registrering i FG-godkjent sykkelregister gir reduksjon i egenandel ved tyveri. For dyrere sykler, uansett type, er det krav om registrering og spesielle sikringstiltak mot tyveri.