Tips i Norge:

Nei, du behøver ikke tipse på norske restauranter

Det trenger du faktisk ikke, sier Virke.

IKKE TIPS: Ekspertene mener at du ikke trenger å tipse på norske restauranter, selv om du er fornøyd. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE TIPS: Ekspertene mener at du ikke trenger å tipse på norske restauranter, selv om du er fornøyd. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye man skal tipse er et spørsmål som kommer opp, nesten hver gang man er på restaurant, det være seg i Norge eller i utlandet. I utlandet dukker i tillegg spørsmålet: Skal man tipse? opp i mange andre situasjoner, som på taxituren, hos frisøren og liknende.

Så hva er egentlig reglene?

Tips/driks

Drikkepenger, tips eller driks stammer fra 1600-tallet i England, da gjester ga en liten slant til tjenestefolk og servitører, som en ekstra belønning for arbeidet.

Drikkepenger kom etter hvert også til Norge, og det var ifølge Oslo servitørforening et system som gikk ut på at gjesten etter eget hode skulle betale kelneren et passende beløp. Dette var det såkalte «drikkepengesystem».

Den 11. august 1924 ble det vedtatt en lov om restaurantskatt. Denne ble innført ved at kelnerne skulle innkreve 10 % skatt for alle beløp på regningen over kr 3,00.

Ulike regler for Norge og utlandet

I dag er det ulike meninger om hvorvidt man skal tipse og hvor mye som er nok. Dette er også forskjellig fra land til land, forklarte direktør for Virke reise Norge og Virke kultur, Line Endresen Normann, da vi intervjuet henne om temaet i 2018.

– I noen land forventes det at man tipser en viss prosentsats av totalbeløpet, da tipset inngår i lønnen til servitørene.

Ofte er det også slik at servitørene er avhengig av den tipsen de får, og klarer seg ikke på lønnen alene. Slik er imidlertid ikke situasjonen i Norge, sa Normann.

– I Norge har servitører fast lønn, og tips regnes ikke som en del av denne. Det er altså ikke forventet at du tipser her til lands, men du kan gjerne gjøre det dersom du mener du har fått en ekstra god service.

– Ikke tips i Norge

Godt over halvparten av oss opplever et forventningspress om å gi driks i restaurant, og skulle ønske at de slapp å betale ekstra for måltidet, viste en undersøkelse TNS Gallup utførte for programmet Matkontrollen på TV 2 i 2016.

Mange vil nok ha en oppfatning om at tips i Norge skal ligge på rundt 10–15 prosent, og at det er uhøflig å ikke gi litt ekstra etter endt måltid.

For noen år tilbake sa daværende leder av Oslo servitørforening, Tore Skjelstadaune følgende til Dinside:

– Personlig er jeg motstander av tips-kulturen. En servitør får betalt av bedriften for å gjøre jobben sin. Han skal jo ikke da behøve et honorar i tillegg fra gjesten? Du gir jo ikke tips til kassadamen på Rema, hvorfor skal du gjøre det til en kelner?

En ting mange, kanskje spesielt i allerede dyre Norge, reagerer på er nettopp prosentsatsen på 10 eller 15 prosent.

Gitt at man er to personer, hvor den ene spiser pizza og drikker vann og den andre spiser biff og drikker øl. Servicen fra servitøren er helt lik, hvorfor skal da biffspiseren betale mer enn pizzaspiseren, spurte vi Normann i Virke.

– Det er klart at dersom man har sittet timevis til bords med fantastisk mat og service er det kanskje mer naturlig å gi en påskjønnelse til dem som har laget og servert maten.

– Da kan man, om man ønsker, runde opp til nærmeste runde tall eller legge på noen prosent. Det er en hyggelig gest, men altså verken forventet eller påkrevd, sa Normann.

– Blir bare dumt

Dagbladets restaurantanmeldere, Robinson & Fredag, har tidligere fortalt at tips er et stadig tilbakevendende tema og at det ikke finnes noe fasitsvar.

Og at selv om tips basert på prosent er vanlig i utlandet, blir det noe annet i Norge.

– Med det prisnivået vi har, ikke minst på alkohol, kan det i noen situasjoner bli på grensen til absurd. Hvis to personer går på en dyr restaurant og spiser og drikker for 4000 kroner, tipser man ikke automatisk 10, 15 eller 20 prosent. Å legge fire-, seks- eller åtte hundre kroner på toppen av en allerede dyr regning blir bare dumt.

Men å legge på en hundrelapp eller to er ikke uvanlig for Robinson og Fredag.

– Kanskje tre, hvis servicen har vært fantastisk.

– Du ikke tipse

Normann i Virke sa at det er viktig å huske på at det ikke er noe krav om å tipse i Norge og at det i alle fall ikke er noen fastsatt prosentsats.

– I Norge har vi allerede et høyt prisnivå. Dersom du vil tipse, bruk sunn fornuft. Husk at det ikke er en plikt, verken på prosentsats eller generelt sett.

Sist oppdatert lørdag 23.2.2018

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!