Burger King og barnemeny

Nei, dette får ikke Burger King gjøre!

Hamburgerrestauranten får ikke lov til å ha Madagaskar-pingviner og Svampebob-reklame på utsiden av restauranten. 

NEI TIL PINGVINER PÅ UTSIDEN: Madagaskar-pingvinene får ikke lov til å stå på utsiden av Burger King-restauranten, det har Matbransjens Faglige Utvalg (MFU) bestemt. Foto: MFU
NEI TIL PINGVINER PÅ UTSIDEN: Madagaskar-pingvinene får ikke lov til å stå på utsiden av Burger King-restauranten, det har Matbransjens Faglige Utvalg (MFU) bestemt. Foto: MFU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er strenge retningslinjer for markedsføring av visse typer mat og drikke som er rettet mot barn og unge, som for eksempel sjokolade og sukkervarer, søte pålegg og desserter, snacks, drikkevarer, iskrem, frokostblandinger, kaker, kjeks og annet.

For eksempel ble Hennig Olsen-is dømt for overtredelse av retningslinjene med sin Hakkebakkeskogen-is.

Det er Matbransjens Faglige Utvalg (MFU) som skal overvåke og passe på at regelverket følges.

Nå har MFU felt Burger King for å ha opptrådt i strid med retningslinjene.

Nei, Madagaskar-pingvinene får ikke stå utenfor!

MFU jobber slik at de har de en egen jurygruppe som kan behandle klagesaker som på markedsføring av mat og drikke mot barn og unge. De kan komme med eventuelle fellelser eller frikjenninger.

Nå har de felt Burger King for å ha hatt Madagaskar-pingvinene utstilt på utsiden av restauranten:

Verken Madagaskar-pingvinene eller Svampebob får lov til å stå utenfor.

«MFU har gitt klager medhold i at plakater med angivelse av Burger Kings Kidsmeny og bruk av elementer fra barnefilmene Svampebob og Madagaskarpingviner ikke skal skje utenfor Burger Kings restauranter,» skriver MFU i en pressemelding.

Bakgrunnen for dette er at plakater for barnemenyen er markedsføring rettet mot barn - og dette faller dermed innenfor MFUs retningslinjer.

NEI TIL SVAMPE BOB: Heller ikke Svampe Bob får stå på utsiden av restauranten; det er markedsføring mot barn, og må holde seg innenfor dørene på restauranten. Foto: MFU
NEI TIL SVAMPE BOB: Heller ikke Svampe Bob får stå på utsiden av restauranten; det er markedsføring mot barn, og må holde seg innenfor dørene på restauranten. Foto: MFU Vis mer

Burger King beklager

Sakene som er klaget inn, gjaldt begge for samme restaurant, på Stovner Senter i Oslo.

Burger King beklager saken i sitt svar til MFU.

- Burger King er godt kjent med MFUs retningslinjer og vi beklager denne plasseringen, som også var i strid med våre egne regler for profilering av barnemenyer, skriver Burger King.

De sier videre at de beklager saken og at de sørget for at plakatene ble fjernet fra inngangen og satt på innsiden av restauranten, straks de ble gjort kjent med klagen. De uttaler også at de har tatt en intern gjennomgang i konsernet for å sørge for at regelverket følges.

Selvjustis

MFU og fellelsene der virker som en selvjustis-ordning, men vedtakene har ingen juridisk betydning. Det er heller ikke slik at de som blir felt i MFU forplikter seg til å rette seg etter vedtaket, og MFU har ingen sanksjoner de kan iverksette dersom vedtakene ikke blir fulgt.

Likevel er det slik at de fleste som blir felt i MFU, retter seg etter vedtakene.

Les mer:

Hakkebakkeskogen-is blir for drøy

Seks tips for å stoppe plagsomt telefonsalg