Nei, det blir ikke poseavgift

Den vedtatte poseavgiften blir likevel ikke innført.

<b>AVLYST:</b> Poseavgiften er avlyst. Foto: KRISTIN SØRDAL
AVLYST: Poseavgiften er avlyst. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget hadde vedtatt å innføre en avgift på poser av plast og papir. I høringen ble det avdekket mange problemer med en slik avgift, og det ble varslet at regjeringen ville komme tilbake til saken i revidert budsjett.

Nå er revidert nasjonalbudsjett her, og regjeringen foreslår nå å oppheve vedtaket.

Med andre ord: Det blir ingen poseavgift.

- En kan ikke gi en avgift på poser en miljøfaglig begrunnelse og regjeringen foreslår derfor å oppheve vedtaket, skriver regjeringen.

Ifølge NTB, blir poseavgiften erstattet med økte el-avgifter.

Les også: Poseavgiften utsettes

Dette ble poseavgiften felt på

Poseavgiften var oprinnelig sagt å skulle tre i kraft 15. mars. Men på grunn av veldig mange høringssvar som avdekket store problemer med poseavgiften slik den var utformet, ble dette utsatt.

Mye av kritikken har gått på at det ble lagt opp til et avgiftsfritak for bæreposer fremstilt av nedbrytbart materiale, altså bio-poser. Her har det vært pekt på at slike poser ikke vil kunne skilles fra øvrige, vanlige plastposer med det blotte øyet og at dette vil forurense plastgjenvinningen i så stor grad at denne vanskelig vil kunne utnyttes.


Mange har også kritisert unntaket for små plastposer - fordi disse i stor grad er poser som ikke gjenbrukes - i motsetning til bæreposer av vanlig størrelse som i stor grad gjenbrukes i Norge, blant annet til søppelhåndtering.

Flere av høringsinstansene har også kommentert at de ser på forslaget som det var utformet, som en ren fiskal avgift.

Og hvem skulle definere bruken av posen? I forslaget som lå på bordet, var det åpninger for individuelle vurderinger av hvilke poser som er ment for flergangs - eller engangsbruk - og dermed hvilke som ville vært fritatt for poseavgiften eller ikke.

Avgiften var nemlig unntatt for poser ment for flergangsbruk.

Les også: Mange er imot poseavgiften

Ikke forenlig med EU/EØS

Det er også påpekt at det i EU jobbes med endringer i emballasjedirektivet - som handler om plastbærepose - og at man i det norske regelverket bør se mot dette for å få et regelverk som er forenlig mot det kommende EU-direktivet.

Dette er under arbeid i EU, og er ennå ikke landet. Det norske regeverket som var foreslått, var imidlertid ikke forenlig med det de jobber mot i EU, blant annet når det kommer til punktet med bio-poser. Der ligger det ikke forslag om at disse skal fritas.