Neglsopp kan behandles

Siden neglene er viktig av flere grunner, og kosmetisk svært utsatt både på hender og føtter, vil vi gjerne ha våre negler for oss selv. Effektiv behandling for neglesopp finnes, skriver Ole Fyrand.

Det finnes tusenvis av sopptyper som angriper levende og dødt vev i naturen og bryter dette ned. Det gjelder også for mennesker. En lang rekke sopper er spesialisert på forskjellige deler av kroppen - noen angriper indre organer, andre de ytre som for eksempel huden. Til huden hører også neglene, og en rekke sopper bruker neglene som sitt spisskammers. Noen mennesker får oftere soppinfeksjoner enn andre uten at vi vet hvorfor, sannsynligvis er deres egen beskyttelse mot sopper dårlig.

Neglen forandrer seg
En soppinfeksjon av neglene fører til at de får en hvitaktig misfarge, og neglen kan løsne fra underlaget og etter hvert smule seg opp når soppen spiser seg innover i neglens hornsubstans (keratin), som det finnes rikelig av i neglene. Dette er et svært energirikt protein som soppene trenger for å formere seg.

Soppinfeksjonen begynner vanligvis ytterst i neglen som en hvitaktig forandring, for så langsomt å spise seg innover mot neglroten. Siden neglene er viktig av flere grunner, og kosmetisk svært utsatt både på hender og føtter, vil vi gjerne ha våre negler for oss selv.

Behandling
Med dagens nye medikamenter kan soppen utryddes. Du kan bruke en medisinsk neglelakk (Loceryl) kombinert med soppdrepende tabletter (Lamisil). I de fleste tilfeller gis Lamisil som tablettkur i 3 måneder, og ved fare for gjentagelse kan Loceryl neglelakk pensles på soppneglene en gang ukentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tablettene er kostbare, men legen kan søke trygdekontoret for at du skal få refusjon for noen av utgiftene til denne behandlingen. I sjeldne tilfeller kan de gi bivirkninger, og det er viktig å være informert om disse. Les pakningsvedlegget godt, og lytt til legens informasjon og råd. De viktigste bivirkninger er metallsmak i munnen, utslett på huden -eventuelt så uttalt at det kan komme blemmer og hudløsning enkelte steder. Ved hudutslett skal den legen som har gitt behandlingen alltid kontaktes.

Noen mennesker får ofte en slik soppinfeksjon tilbake etter en tid, og må gjenta behandlingen. Fortsatt behandling med Loceryl neglelakk kan virke forebyggende i mange tilfeller.