Ned i vekt med dataspill

Nye dataspill krever at du reiser deg fra sofaen og bruker hele kroppen. Slik kan du trene bort en kilo hver måned, mener britiske forskere.

Bildet er tatt av Flickr-bruker abbynormy
Bildet er tatt av Flickr-bruker abbynormyVis mer

Vil du komme i bedre form, men blir du svett bare ved tanken på å grave fram joggeskoene fra innerst i skapet? Da er kanskje den nyeste trenden innen dataspill noe for deg.

De innebærer nemlig at du bruker hele kroppen for å kontrollere handlingen i spillet. Og ifølge en undersøkelse fra Liverpool John Moores University kan du faktisk gå ned så mye som en kilo i måneden dersom du spiller slike spill regelmessig.

Andre forskere er mindre positive. De frykter at voldelige dataspill kan påvirke hjernen vår og gjøre de unge mer aggressive:

Høy forbrenning og puls
Tolv ungdommer mellom 13 og 15 år ble testet mens de brukte både gamle håndkontroller med knapper og nye bevegelsesstyrte kontroller fra spillmaskinen Nintendo Wii. Resultatene viste at energiforbruket og pulsen deres økte langt mer med de nye håndkontrollene, ifølge BBC News.

Ved å kaste seg på den nye trenden, kan ungdommene forbrenne 40 prosent flere kalorier, mener forskerne.

Hvor mye bør barna bevege seg? Les mer her:

Førsteamanuensis ved Norges Idrettshøyskole, Sigmund Anderssen, tror dataspillene kan være en fin måte å få fart på barnas puls på.

- Noen barn liker å spille fotball, mens andre liker å spille dataspill. Hvis vi finner en aktivitet som vi synes er gøy, er det mye mer sannsynlig at vi gjør den, enn om vi får en pekefinger.

Fanger opp ”sløvingene”
Barn og unge mellom 8 og 15 år bruker i gjennomsnitt 49 minutter på dataspill daglig, ifølge Barn- og Ungdomsundersøkelsen fra MMI.

Anderssen understreker at det ikke er slik at barn som spiller dataspill, ikke driver med andre fysiske aktiviteter i tillegg.

- Det er den gruppen som bare sitter og ellers ikke driver med fysisk aktivitet vi må ta tak i. Dataspill kan være en måte å få dem til å bevege seg på, sier han.

Ikke bare blemmer
Ifølge prosjektleder i NRK spill, Roar Halten, har de fleste nye spillemaskiner håndkontroller med bevegelsessensor. Selv bruker han ikke spillene bevisst som trening, men har ikke noe imot den positive bieffekten som følger med moroa.

- Pulsen øker og svetteperlene kommer fram når jeg blir ekstra ivrig, så det hjelper nok på formen. Den eneste fysiske slitasjen før, var en blemme på tommelen, sier Halten.

Den måten å spille på er også mye morsommere og sosial, mener han.

- Når man faktisk må reise seg opp og spiller mot hverandre, blir det en helt annen opplevelse enn om man bare sitter og trykker i sofaen.

Les også: Vi bekymrer oss for late barn