NAV advarer mot svindel-SMS

Du skal ikke ringe NAV, selv om du får denne meldingen.

NAV: Nei, du skal ikke ringe NAVs sentralbord om du får en liknende melding. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NAV: Nei, du skal ikke ringe NAVs sentralbord om du får en liknende melding. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Får du en SMS om å ringe NAVs sentralbord, bør du ikke ta denne beskjeden seriøst.

Ifølge NAVs nettsider er dette nemlig snakk om svindel.

LES OGSÅ: Sjekk om du kan reise utenlands når du får penger fra NAV

NAV har ikke sendt SMS-ene

NAV skriver på sine nettsider at flere brukere har meldt fra om at de har fått SMS-er med beskjed om «å ringe tilbake til NAVs sentralbord».

Det er ikke NAV som har sendt ut disse SMS-en, og det dreier seg om svindelforsøk, forteller NAV.

Dette skal være snakk om en såkalt Wangiri-svindel, hvor en PC sender ut SMS til et stort antall mennesker med beskjed om å ringe et «betalingsnummer» som belaster innringers telefonregning.

Den enkelte bruker blir derfor ikke svindlet for større beløp, men totalt sett kan det bli snakk om store beløp for svindlerne.

LES OGSÅ: Nå skal det være enklere å søke om foreldrepenger fra NAV

Flere svindelformer

NAV er slett ikke den eneste etaten som opplever å bli misbrukt i svindelhensyn. Skatteetaten har opplevd å få navnet sitt misbrukt ved flere tifeller i falske e-poster hvor svindlere forsøker å lure til seg kredittkortnummeret ditt.

Og av større, populære aktører som har fått navnet sitt misbrukt ved flere anledninger, er Finn.no. Nylig kunne Dinside fortelle om at flere Finn.no-selgere er blitt rammet av svindel, hvor de lures til å gi fra seg brukernavn og passord.

Det er også verdt å merke seg at de såkalte Microsoft-svindlerne er tilbake, som ringer deg og påstår at du har virus på PC-en.

Får du en slik henvendelse, bør du legge på – hvis ikke risikerer du å få falsk reparasjon som kan koste deg dyr, og eventuelt installert programvare som kan fjernstyre PC-en din.

LES OGSÅ: Får du en kort e-post fra banken med et telefonnummer, bør du holde deg unna

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer