Naturmidler mot prostataplager

Naturmidler mot prostataplager kan hjelpe mange norske menn. - Bruk av naturmidler i behandlingen av prostataplager bør bli mer utbredt i Norge, sier lege og naturmedisiner dr. Bernt Rognlien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naturmidler mot prostataplager

Naturmidler mot prostataplager kan hjelpe mange norske menn.

- Bruk av naturmidler i behandlingen av prostataplager bør bli mer utbredt i Norge, sier lege og naturmedisiner dr. Bernt Rognlien.

Av Silje Stavik

Naturmidler mot godartet prostataforstørrelse er mye brukt i utlandet. 70 prosent av midlene som skrives ut av leger til behandling av godartet prostataforstørrelse i Sentral -og Mellom Europa er naturmidler. I Norge er tilsvarende tall under 5 prosent.

- Bruk av naturmidler mot prostataplager kan hjelpe mange norske menn og bør i langt større grad brukes i Norge, sier dr. Rognlien.

Hvilke urtemedisiner er gode for behandlingen av prostataplager?

- Dvergpalme (Sabal serrulata) inneholder stoffer som kan redusere plagene ved en godartet prostataforstørrelse hos eldre menn og ved irritasjon av prostata hos yngre menn.
Gresskarfrø (Cucurbita pepo) inneholder også stoffer med lignende effekt. Spis 2 ss gresskarfrø 2 ganger daglig i minst 3 måneder. Gresskarfrø fås i helsekostbutikker. Det er også laget ulike preparater av dvergpalme og gresskarfrø som har dokumentert positiv effekt ved godartet prostataforstørrelse hos menn, disse preparatene gir vanligvis en gradvis effekt som kommer i løpet av de første 3 månedene.

Moducare er naturpreparat som har vært på markedet i Europa lenge. Preparatet er nå godkjent for salg også i Norge og fås i helsekostforretninger. Hver kapsel inneholder 20 mg steroler og 0,2 mg steroliner. Steroler og steroliner har i flere studier vist at de hindrer produksjonen av betennelsesfremmende prostaglandiner. Med alderen øker omdannelsen av testosteron til den aktive formen av hormonet DHT. Studier har også vist at steroler og steroliner bremser omdannelsen til DHT og dermed eliminerer årsaken til vekst i prostatavevet.

Langtidsstudier med 250 000 pasienter har vist at behandling med steroler og steroliner nesten er helt uten bivirkninger.

Personer med insulinavhengig diabetes, organtransplanterte og MS-pasienter bør kontakte lege før behandlingen starter.

Te av nesle (Urtica dioica) og kjerringrokk (Equisetum arvense) har også en gunstig virkning på godartede prostata- problemer.

Hvilke generelle råd utover bruk av urtemedisin vil du gi for å behandle og forebygge prostataproblemer?

- Det finnes mange måter å behandle en godartet prostataforstørrelse på, blant annet med medisiner, mikrobølger og operasjon. Det er mye du selv kan gjøre for å best mulig ta var på prostataen din. Forekomsten av prostatakreft er 7 ganger så stor i Norge som i Japan, den store forskjellen skylles blant annet flere livsstilsfaktorer som disponerer for utvikling av prostatakreft.
Kostholdsfaktorer som disponerer for prostatakreft er kolesterol rik mat og mye animalsk fett.
Kosthold rikt på grønnsaker og soyaprotein kan forebygge prostataplager.
Regelmessig mosjon er positivt for prostata, det er også et daglig stort inntak av vann . Gjerne 1 - 2 liter rent vann daglig. Prostata er veldig ømfintlig for avkjøling, fryser du på bena forverres plagene med vannlating. Unngå å fryse på bena og på baken. Stress gir også hyppigere vannlating og mer plager.

Daglig tilskudd av vitamin-e (minst 400mg), sink(30mg), Omega-3-tran (10 ml) og andre antioksidanter kan forebygge prostataplager.

Akupunktur har effekt ved både prostataplager hos yngre og ved godartet prostataforstørrelse hos eldre. Ofte gir akupunktur en god symptomdempende effekt.

mozon.no 17.04.02