Naturmiddel mot prostataplager

Dvergpalme har lenge vært brukt mot urinveisplager. I dag er den også et naturmiddel som beskytter mot plager i forbindelse med forstørret prostata.

Forskere har testet effekten av dvergpalmebær-ekstrakt på pasienter med godartet forstørrelse av prostatakjertel (BPH). Resultatene viser at pasientene som daglig fikk to kapsler som inneholdt planteekstraktet, ble bedre enn de som fikk narrekapsler.

Dvergpalmen ser ut til å ha en positiv virkning ved behov for urinering på natten, urineringshastighet og på prostatastørrelse. Etter seks måneder hadde pasientene i dvergpalmegruppen fremdeles mindre prostataplager enn pasientene i kontrollgruppen.

Bedringen i livskvalitet var også størst i gruppen som tok dvergpalmebær, selv om forskjellen ikke var signifikant.

Blokkerer urinrøret
Forstørrelse av prostatakjertelen kan blokkere urinrøret og gjør det vanskelig å tømme blærens innhold. Dvergpalme øker urinblærens evne til å trekke seg sammen og tømmes, samt reduserer størrelsen på prostatakjertelen.

I følge Lommelegen er det de rød-brune eller svarte bærene fra dvergpalmen som benyttes i naturmedisinen. Bærene inneholder fettsyrer og andre fettstoffer som er biologisk aktive. Dvergpalmen vokser vilt i de sør-østre delene av USA og på de vest-indiske øyene.

Studien har vært publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Urology.

 

Mozon.no, 09.02.2006