Naturmiddel kan bedre eksamensresultatene

Hvor mange ganger har du ikke ønsket at du greide å henge bedre med i samtalen i kollokviegruppen, i forelesningen, eller kanskje det viktigste av alt - eksamen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av: Mattis Koppang

Nå er det håp for alle som sliter med konsentrasjonsvansker, skal vi tro to rapporter fra Northhumbria- Universitetet i Newcastle upon Tyne i England.

Hellig tre med tradisjoner
Den kinesiske urtemedisinen har gjennom all tid hevdet at Ginkgo biloba, eller det kinesiske tempeltreet som har vokst på jorden de siste 250 millioner år, har mange positive effekter. Fruktene til ginkgo- treet har vært brukt i kinesisk urtemedisin som slimløsende middel ved astma. Kineserne bruker også fruktene som næringsmiddel, de kokes eller dampes som grønnsak med medisinske virkninger.

Ginkgo har vært sett på som et hellig tre og er mye plantet foran templer og på hellige steder.

Ekstrakt av gingko -bladene danner utgangsstoff for et av de mest brukte naturlegemidlene i hele verden. Ekstrakten inneholder kraftige antioksidanter som bedrer blodgjennomstrømningen i hjernen, til bena og til huden. Den brukes i behandling av senil demens, øresus, røykeben, svimmelhet med mer.

Ny forskning
De to nye studiene/rapportene ved Northhumbria- universitetet i Newcastle i England fant nye sider ved ginkgo biloba i forhold til det man allerede vet om bruk av planten.

Ginkgo biloba virker også hos unge mennesker. Tidligere trodde man ginkgo kun virket på eldre mennesker.

Ginkgo biloba virker akutt - innen 1- 2 timer, og effekten varer opptil 6 timer.

Dersom man bruker ginkgo for å oppnå bedre prestasjoner kan man øke dosen og få enda bedre effekt enn det man tidligere trodde var mulig.

Ginkgo biloba fåes kjøpt i alle landets helsebutikker og skal vi tro forskningen fra England vil dette være en god investering for deg som går rundt med eksamenstanker i hodet.

Bruksområder frem til dag
Gjennom årene har man også i vestlige deler av verden funnet ut at Ginkgo har mange positive effekter, spesielt på eldre mennesker. Den øker hudgjennomblødningen og stimulerer perifer sirkulasjon til armer og ben. Den brukes derfor ved røykeben.

Den bedrer blod gjennomstrømningen til hjernen og mikrosirkulasjonen i hjernen. Ginkgo brukes derfor med effekt ved mild til moderat Alzheimer og ved begynnende senil demens og nedsatt mental funksjon, eller andre former for nedsatt funskjon i hjernen.

Typiske symptomer som ginkgo hjelper mot er: konsentrasjonsvansker, redusert hukommelse, tretthet, nedsatt prestasjonsevne, redusert stemningsleie, angstplager, svimmelhet, øresus, hodepine med mere. Ginkgo øker blodtilførselen til områder som har redusert sirkulasjon i hjernen.

Om planten
Ginkgo bioba-treet er det eldste treet på jorden og eksisterte allerede i jura-tiden sammen med dinosaurer. Fossile funn viser at det da var spredd over alle kontinenter unntatt i Arktis, og at over 50 ulike ginkgoarter har eksistert. Ginkgo biloba er den eneste overlevende arten, den er ikke i slekt med noen annen nålevende vekst og kalles ofte for en levende fossil.

I Øst Asia kan treet bli 30 - 40 meter høyt med stor krone. Bladene er lyse grønne, langstilket, meget dekorative neste vifteformet. Fruktene er gulgrønne og plommelignende. Treet er enten han eller hun kjønn. Det blomstrer først når det er mellom 20 og 50 år. Når fruktene råtner dannes blant annet smørsyre som gir en vond lukt. Det er bladene som brukes til den medisinske fremstillingen og ginkgo dyrkes blant annet i Frankrike, USA og Syd Korea. Av bladene lages det en standarisert ekstrakt som brukes medisinsk.

Innholdsstoffer
Ginkgo inneholder en gruppe plantestoffer som ikke finnes i noen andre planter, de har fått navnet ginkgolider. Omkring 0,1% av tørkede ginkgoblad er ginkgolider. De gir ekstrakt av ginkgo en bitter smak. Bilobalid er et beslektet stoff, som heller ikke finnes i andre planter. Disse stoffene er kraftige PAF-antagonister. PAF er en forkortelse for plate aktiverende faktor, som frisettes ved vevsskade og starter blodplateaggregasjonen, akutte inflamsjoner, allergiske reaksjoner - alt starter ved at PAF aktiveres. PAF har en rekke effekter på hjerte- og kar som kan være farlige.

I tillegg innholder ginkgo rikelig med flavonglykosider, over 30 ulike flavonoider finnes i bladene og utgjør 1% av de tørkede bladene. Disse flavonglykosidene er kraftige antioksidanter og hemmer dannelsen av frie radikaler.

Bivirkninger
Frekvensen av bivirkninger er meget lav, men det er rapportert hodepine, gastrointestinale plager og allergiske hudreaksjoner. Fra 1968 - 1980 ble det tatt 620 mill døgndoser og rapportert 275 bivirkninger.

Viktig informasjon ved bruk av Ginkgo biloba
Gravide og ammende skal ikke bruke Ginkgo - da effekter her ikke er nærmere klarlagt.

Ginkgo kan redusere blodtrykket og gi blodtrykksfall og øker blødningstiden og kan eventuelt øke blødningsrisiko.Med den økende bruken av ginkgo, har man sett en mye større blødningsrisiko under og etter operasjoner. Det er derfor viktig å slutte å ta ginkgo 2 uker før større operasjoner. Fortell alltid kirurgen at du har brukt eller bruker ginkgo. Alle som bruker sterke blodfortynnende midler må være forsiktig med å bruke gingko, da det vil gi ytterligere blodfortynnende effekt. Pasienter som bruker Marevan som blodfortynnende bør ikke oppstarte Ginkgo på egen hånd, men alltid gjøre det i samråd med lege.

 

mozon.no oppdatert 07.05.02