Naturmiddel fikser kolesterolet

Et naturmiddel med rød gjæret ris kan senke kolesterolet og gi deg en sunnere kropp, mener norske forskere. Men Legemiddelverket vil forby det sunne tilskuddet.

Rød gjæret ris har blitt brukt i kinesisk medisin og kokekunst i mange tusen år. Men visste de gamle kinesere at et stoff i gjæret ris kan senke kolesterolet og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer?

Kinesiske leger og forskere har lenge vært på sporet av denne effekten, som skyldes en naturlig forekomst av statiner i naturproduktet. Statiner er også innholdet i legemiddelindustriens medikamenter mot høyt kolesterol.

Like bra som medisin
Forskere ved Rikshospitalet har nå testet det tradisjonelle naturproduktet på en gruppe frivillige testpersoner. 40 mennesker ble delt opp i to grupper, som enten fikk tilskudd med rød gjæret ris, eller en placebomedisin uten effekt.

Etter daglige tilskudd over fire måneder, hadde deltakerne i gruppen som fikk naturmiddelet fått redusert kolesterolet med 17 prosent. Reduksjonen av det farlige kolesterolet LDL var gjennomsnittlig på hele 24 prosent.

Undersøkelsen konkluderer med at rød gjæret ris gir en betydelig reduksjon av kolesterolnivåene i blodet, og at effekten kan sammenliknes med bruk av tradisjonelle kolesterolsenkende medisiner.

Kan bli fjernet
Naturmiddelet som selges i Norge under navnet Hypocol, ser ikke ut til å ha noen alvorlige bivirkninger, i følge de norske forskerne. Men på grunn av regelverket for naturmedisiner, risikerer produsenten av naturmiddelet nå at produktet ikke lenger kan selges i vanlige helsekostforretninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det stemmer at Hypocol nå ligger inne til vurdering om omklassifisering hos Legemiddelverket. Men utfallet av denne vurderingen kan jeg ikke si noe om før saken er behandlet ferdig.

- Årsaken er at det kan se ut som om produktet inneholder lovastatin i en mengde som kan gi en farmakologisk effekt som et legemiddel. Og da er det ikke vesentlig for oss om virkestoffene er naturlige eller syntetiske, sier rådgiver Elham Kossary ved legemiddelverket til Mozon.

En omklassifisering til naturlegemiddel eller vanlig legemiddel kan bety at produktet bare kan selges på apotek, og at det blir vanskeligere å markedsføre produktet som et naturmiddel. Og det er dårlige nyheter for den norske importøren av Hypocol.

- Legemiddelverket tar feil. Hypocol inneholder ikke lovastatin, som er et kjemisk fremstilt stoff. Hypocol inneholder et naturlig stoff, sier Henrik Mathisen i Pharmalogica til VG.

 

Mozon.no, 21.09.2006