Naturmiddel bedrer prostataplager

Bær fra dvergpalme lindrer prostataplager hos menn. Det bekrefter en ny studie.

Naturmiddel bedrer prostataplager

Bær fra dvergpalme lindrer prostataplager hos menn. Det bekrefter en ny studie.

De fleste menn får større eller mindre plager med prostatakjertelen etter som årene går. Tidligere studier viser at bær fra dvergpalme inneholder stoffer som lindrer plagene, men disse studier har være små og kortvarige. Mange har derfor vært skeptiske til om dvergpalme-bær egentlig har noen virkning. Nå bekrefter en ny, seks måneder lang kontrollert studie de positive resultatene. Den nye studien viser også at dvergpalme-bærene ikke påvirker den seksuelle funksjonen eller har andre uheldige virkninger.

Vår studie er så langt det beste beviset for at dvergpalmebær kan ha gunstig virkning, sier leder for studien, professor Glenn Gerber ved Chicago-universitetet. Studien er publisert i desemberutgaven av tidsskriftet Urology og omfattet 94 menn som på grunn av prostataforstørrelse hadde problemer med å tømme blæren helt. Den første måneden fikk forsøkspersonene narretabletter, de ni som ble bedre av disse gikk så ut av studien. De resterende 85 personene ble delt i to grupper der den ene gruppen fikk ekstrakt av dvergpalmebær og kontrollgruppen narretabletter. Etter seks måneder var det bedring i begge gruppene, men bedringen var dobbelt så stor i den gruppen som fikk ekte bærekstrakt. Det var ingen klare bivirkninger.

- Vi kan si til pasientene våre at dvergpalme-ekstrakt ser ut til å være en trygg behandling som kan lindre prostataplager. Men vi må legge til at vi vet ikke nøyaktig hvorfor dvergpalmebær virker. Innholdet av virksomme stoffer kan variere fra merke til merke, sier Gerber.

Dvergpalme-ekstrakt selges ofte under det engelske navnet Saw Palmetto Berries. Det merket som ble brukt i denne studien var produsert av Nutraceutical Corp., et amerikansk selskap.

Relaterte emner i Din digitale doktor:

HH, mozon.no 13.12.2001.