Naturlig sovemedisin

Tyske forskere har nå avslørt hemmeligheten bak naturlegemiddelet Valeriana. Og samtidig bevist at urten har en medisinsk effekt.

Joachim Henriksen

Valeriana er en urt som har vært brukt i Europa gjennom mange hundre år. Planten har vært regnet for å ha en mildt beroligende og søvndyssende effekt.

Men akkurat hvordan Valeriana påvirker kroppen har ikke vært sikkert før nå. Forskerne ved Universitetet i Bonn får æren for å ha fastslått hvordan et stoff i urten påvirker reseptorer i hjernen som påvirker søvnmønsteret.

Motsatt av kaffe
Reseptorene som påvirkes av stoffene i Valeriana er de samme som påvirkes når vi drikker kaffe. Mens urten fører til økt aktivitet i reseptorene vil koffein bremse de kjemiske forbindelsene og gi en følelse av å være mer våken.

- Neste skritt består i å isolere de spesifikke molekylene som fører til denne effekten. Da vil vi også kunne utvikle og tilpasse stoffet i et laboratorium for å gjøre det enda mer effektivt, sier professor Christa Müller ved Universitetet i Bonn til webmagasinet Nutraingredients.com

Populært naturlegemiddel
Valeriana finnes i flere produkter på det norske markedet og brukes som sovemiddel og beroligende middel. Ekstrakter fra planten kan også brukes som smakstilsetning til forskjellige matvarer og alkoholholdige drikker.

Bare i Tyskland selges det hvert år Valeriana-produkter for nesten en milliard kroner. Og med nye beviser for effekten regner man med å øke salget ytterligere i årene som kommer.

LES MER OM VALERIANA HER

Mozon 20.02.2004