Naturlig medisin mot forkjølelse

Vanlig skolemedisin har få effektive midler mot plagene som kommer med en vanlig forkjølelse. Men naturlige legemidler kan hjelpe.

Forkjølelse med sår hals, rennende nese og feber er en vanlig plage i vinterhalvåret.

Da kan de fleste av oss ikke gjøre stort mer enn å ta et par dispril og vente i sengen til det går over. Eller hva?

Er du i ferd med å utvikle en sår hals og rennende nese? Da bør du også lese våre ti beste råd mot forkjølelsen før det er for sent:

LES SAKEN HER: 10 TIPS MOT FORKJØLELSEN

Naturen kan tilby en lang rekke forskjellige planter og urter med effekter som styrker immunforsvaret og hjelper på forkjølelsen. Amerikanske forskere har nå undersøkt effekten av et naturpreparat som er utviklet nettopp mot forkjølelse og kan vise til gode resultater: Preparatet reduserer merkbart symptomene på forkjølelse allerede i løpet av det første døgnet.

Naturlig motstand
Preparatet som har navnet Coldizin ble testet på 94 frivillige og forkjølede mennesker. Halvparten ble gitt naturmiddelet, mens den andre halvparten fikk en placebomedisin som bare inneholdt en liten dose sink.

Deltakerne oppga plagene ved forkjølelsen på en skala i fire dager. Og allerede etter det første døgnet hadde deltakerne som fikk preparatet en reduksjon på 11 prosent av plagene, i forhold til kontrollgruppen.

Best mot tett nese
- Nåværende effektiv behandling av vanlig forkjølelse er begrenset til medikamenter som er rettet mot spesifikke symptomer, og som kan ha plagsomme bi-effekter. Muligheten for at Troxerutin kan gi en tryggere og like effektiv behandling fortjener systematiske undersøkelser, skriver forskningsleder Ronald Turner ved Universitetet i Virginia i sin rapport.

- Slimproduksjon og tett nese er blant de vanligste symptomene ved en vanlig forkjølelse. De er også oppgitt som de mest plagsomme symptomene av de fleste som er forkjølet.

- Våre studier viste at forkjølelsessår ble redusert med 27 prosent i forhold til kontrollgruppen etter fire dager. Den betydelige effekten på slimproduksjonen kommer godt ut i sammenlikning med andre behandlingsmuligheter for dette problemet, skriver Turner.

Sunt fargestoff
Coldizin består av en blanding av flavonoider i kombinasjon med mineralet sink. Flavenoid-komplekset i Coldizin stammer fra det japanske pagodetreet, Sophora Japonica. Det mest aktive stoffet kalles Troxerutin og har i mange år vært kjent for sin effekt på mange forskjellige helseplager.

Flavonoider er en gruppe vannløselige plantepigmenter som er ansvarlig for fargen på frukter og blomster. Forskning viser at flavonoider er nyttige i behandling og forebygging av en rekke helsetilstander.

Sink kan ha en effekt i bekjempelsen av virus som står bak forkjølelsen. Sink har i flere studier vist en betydelig reduksjon i varigheten av forkjølelse. Sink er også involvert i de fleste funksjoner i immunapparatet.

Mozon 25.11.2004