Naturkosmetikk til huden

Har du noen gang tenkt på hva du egentlig smører deg i ansiktet med morgen og kveld? Med naturkosmetikk er målet å møte hudens eget behov.

- Kroppen får i seg så mye skit. Nå er det på tide å gå tilbake til naturen, sier Hilde Gjessing, kursleder ved Lavera Akademiet. Lavera produserer naturkosmetikk.

Mennesker har i tusenvis av år anvendt både urter og oljer til hudpleie. Mye av denne kunnskapen har imidlertid blitt lagt til side etter at kjemisk fremstilte preparater kom på markedet og har blitt mer og mer vanlig. Slike produkter er både enklere og billigere å lage.

Resultatet er at forbrukerne ikke vet hva de får. Kan du for eksempel innholdet i nattkremen eller rensemelken din? Leser du emballasjepakningen? Neppe, og det gjelder nok de aller fleste.

- Hele ni av ti kunder er bare opptatt av hvordan produktene virker og ikke hva selve produktet er laget av. Forbrukere må bli trygge på hvordan produktene virker, sier Gjessing.

Økologisk kvalitet
Så hva er egentlig naturkosmetikk?

Dersom et produkt skal karakteriseres som naturkosmetisk, må det være økologisk kvalitet på alle råvarene. Det stilles strenge krav til naturkosmetikk. Produktene selges i helsekostbutikker.

- Produktene er så naturlige som det går an å få de. Og de fungerer godt fordi de møter hudens eget behov, sier Gjessing.

Ikke bare bra
Men ikke alle er like begeistret over naturkosmetikk. Hudlege Ole Fyrand ved Rikshospitalet er skeptisk.

- Naturprodukter er ikke alltid bedre enn det som er laget 'kunstig' - og ikke direkte i naturen. Det er mye i naturen som vi ikke tåler - derfor vet vi ofte at vi skal holde oss unna det, og bruke midler som er laget av mennesker og gjennomprøvd på menneske, sier Fyrand til Mozon.

Hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken, mener også en bør være kritisk.

- Nå er det slik at mange vil tilbake til det naturlige fordi vi mistror det som er blitt gjort. Kjemien har et dårlig rykte. Men helsekostproduktene er ofte udokumenterte. Man kan ende i den andre grøfta og målet er jo å holde seg på veien, sier Langeland til Mozon.

Vann hydrerer
En av hudens viktigste kilder til fukt er vann. Men selv om kroppen består av cirka 70 prosent vann så er det huden vår som får den siste gleden av vannet vi drikker. Prøv likevel å drikke to liter vann per dag. Dette er den aller billigste formen for hudpleie!

- Og husk at te, brus og kaffe dehydrerer, avslutter Gjessing.

Gjessing sier at flere bør begynne å behandle kroppen sin på samme måte som en bil, som har regelmessig behov for oljeskift og smøring.

Når var kroppen din sist inne til oljeskift?

 

Mozon.no, 07.04.2006