Naturens hjelp mot vorter

Både strandvortemelken åkervortemelk, thuja og bananskall virker mot vorter på hender og føtter, skriver Bernt Rognlien.

Vorter er en virussykdom, og det er vanligst å ha vorter på hender og føtter. De kan være spisse, flate, avlange eller stilkede som de ofte er på hals. Vorter kan klø og irritere hvis de sitter på steder hvor de er I veien eller forårsaker press på nerver eller andre vevsdeler. Vorter på hender og føtter skyldes virus, og spres lett hvis de blør til små rifter og sår i huden. Vorter kan også smitte på andre.

Behandling
Vorter hos barn går ofte spontant tilbake i løpet av noen år og trenger ingen behandling hvis de ikke gir plager. Plager og sjenanse ar det som avgjør om vorter skal behandles. Medisinsk behandling av vorter er vanligvis frysing eller brenning. Det gir ofte et godt resultat, men må av og til gjentas flere ganger. Det tar ofte 3-6 uker før sårene gror etter behandlingen. I tillegg finnes det en rekke mere eller mindre virksomme vortemidler.

Podofyllin er et plantestoff som har kraftig hudirriterende effekt og er reseptpliktig, og gis ofte mot vorter.

Andre planter som har aktive stoffer som kan brukes i behandling av vorter er planter fra vortemelkfamilien. Det jeg har best erfaring med er den friske saften fra strandvortemelk (Euphorbia palustris). Planten blomstrer i juni og saften kan brukes fra midten av mai til juli. Den hvite karakteristiske melkesaften pipler ut i rikelig mengde når du brekker av et blad eller en blomst. Den dryppes på vorten og får tørke inn, dett gjentas 1-2 ganger daglig til vorten er borte. Det er den ofte etter 1 - 2 - 3 uker. På hender og føtter er det lurt å legge på en liten plasterlapp for å hindre at saften ikke slites av eller vaskes av for raskt.

Strandvortemelk er vanlig langs stranden fra svenskegrensen til Jæren og finnes enkelte steder oppover vestkysten. Min erfaring er at kun friske planter har god effekt. Det er mulig andre norske vortemelkarter har like god virkning.

Åkervortemelk er vanlig viltvoksende og finnes over hele lande nord til Lofoten. Medisinsk bruk av vortemelk er gammel og planten har fått navn som vortegress, ringormgras og trollkjerringgress som viser til denne bruken.

Saften til strandvortemelk kan ha kraftig lokalirriterende og etsende virkning på slimhinner eller veldig tynn hud og må ikke brukes i slimhinner som for eksempel i munn, kjønnsorganer eller endetarm. Melkesaften må heller ikke fås i øynene, den bør derfor aldri brukes på hendene til små barn uten at de utstyres med bomullsvanter som plastres på.

Thuja er også en plante som har vært mye brukt mot vorter på hender og føtter. Thuja essens, en friskpresset saft av planten tilsatt alkohol, dryppes på vorten på samme måte som ved vortemelk eller legges på i form av et lite omslag daglig til vorten på hendene eller føttene er borte.

Bananskall er også brukt i behandling av fotvorter og har en viss effekt, men virker ikke like effektivt på alle. Bananskallet legges med den hvite siden inn, plastres fast under foten og ligger på helst hele døgnet - alternativt bare om natten. Bananskalle inneholder stoffer som spalter protein og løser opp hard hud. Når du skifter bananskallet en gang daglig må du skrape av løs/bløt hud rundt vorten før du legger på nytt. Denne behandlingen krever ofte 3 - 8 uker og god tålmodighet.

Når oppsøke lege
Vorter på kjønnsorganer eller kondylomer bør alltid behandles av lege. Det bør kontrolleres at behandlingen har vært effektiv, da dette er en smittsom sykdom som hos kvinner kan være utløsende årsak til livmorhalskreft. Vorter på ansikt og hals og andre utsatte steder, bør også behandles av lege.

Bernt Rognlien, mozon.no, 31.05.01