Naturens hjelp mot solbrenthet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naturens hjelp mot solbrenthet

Aloe vera- planten er en god måte å behandle solforbrenning og soleksem på. Ringblomst og kamille som omslag eller som salve og har en lignende virkning, skriver Bernt Rognlien.

Av Dr. Bernt Rognlien

Solbrenthet er vanligvis en førstegradsforbrenning, huden er rød og vond. Men solbrenthet kan også utvikle seg til andregradsforbrenning med rødhet, hevelser, blemmer i huden, og mer intense smerter. Er det store områder som er forbrent kan du få feber. Etter noen dager til en uke vil huden flasse på forbrente områdene og tynn ny hud under bør beskyttes med fuktighetskremer aller Aloe vera.

Behandling

Generelle råd

Den beste behandling er å forebygge solbrenthet. Mennesker med lite pigment bør beskytte seg ved å gå med lette klær og hodeplagg i solen. Barn bør beskyttes spesielt godt.

Høy solfaktor eller full sunblock har også vært anbefalt, i dag er man mer usikre på hvor god denne beskyttelsen er, og om en del av stoffene som brukes kan være skadelige.

Sinkpasta for å blokkere solen på utsatte steder er derimot fremdeles god medisin.

Tren opp pigmentproduksjonen din ved å øke soleksponeringen gradvis og forsiktig for å unngå og bli forbrent. Vær mest forsiktig midt på dagen mellom klokken 11 og 15, da er solen farligst.

Kalde omslag og avkjøling som ved en annen forbrenning, hjelper også ved solbrenthet. Har du ikke annet for hånden i påsken kan et omslag med fløte og is eller snø i et rent bomullsstoff gi god lindring. Avkjølingen bør vare fra 10-30 minutter for å redusere skadene, etter 5 minutter bør avkjølingen skje med vann på 15-20 grader i stedet for is eller isvann som over lenger tid kan gi frostskader.

Urter

Aloe vera- planten er en god måte å behandle solforbrenning og soleksem på. Har du en frisk Aloe vera plante i vinduskarmen(fås i blomsterbutikker) kan du bruke skiver av de friske bladene, som gir fra seg en klar geleaktig saft, som du gnir utover det forbrente området eller soleksemet. Du kan også splitte bladene på langs og la de ligge på som omslag. Dette hindrer uttørking, beskytter huden under, demper betennelsereaksjonen og hevelsen, og gjør at skaden leges rasker.

Ringblomst (Calendula) og kamille som omslag eller som salve og har en lignende virkning.

Vitaminer

Ved solforbrenning eller soleksem på et større hudområde øker behovet for nydannelse av hud kraftig, da øker behov for C-vitamin(2 gr. eller mer daglig) og sink (30mg) og du blir raskere bra både av forbrenningen og soleksemet ved å ta tilskudd. Andre antioksidanter som selen, E-vitamin og også Omega-3-fettsyrer er betennelsesdempende og beskytter mot vevsskade.

Årsak

Huden danner melanin, et mørkt pigment som beskytter mot solens UV-stråler. Mennesker som er rødhåret eller har lite pigment, har dårlig beskyttelse mot solstrålenes skadelige virkninger og blir lett solbrente. Ved gradvis og forsiktig soling kan disse også bygge opp en bedre beskyttelse, men det tar ofte lang tid.

Når oppsøke lege

Ved større områder med andregradsforbrenning bør lege oppsøkes, spesielt hvis det er barn. Ved infeksjon i blemmene i det forbrente området bør du kontakte lege. Har du vært mye solbrent som barn, kan det medføre økt sjanse for hudkreft som voksen. Hvis du som voksen får føflekker som vokser, er ujevne, endrer farge eller blør, må du raskt kontakte lege.

Tilrettelagt av Silje Stavik 04.06.02