Naturens ferieapotek

Det finnes mange urter og naturmidler som ofte er like gode alternativer å ha med seg i ferieapoteket. Her finner du også forslag til et lite homeopatisk ferieapotek laget av doktor Bernt Rognlien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unngå magebesvær: Probiotika
En sunn tarmflora er viktig for næringsopptaket og for avgiftning og utskillelse av avfallsstoffer. Det er en nødvendig del av vårt immunforsvar. Tarmfloraen kan forstyrres blant annet av galt sammensatt kosthold, stress og bruk av antibiotika. Ved å innta de riktige stammene av ”snille tarmbakterier” opprettholdes og normaliseres den naturlige tarmfloraen. Lacidophilus er den primære bakterien i tynntarmen og bifidus er den viktigste bakterien i tykktarmen. Skal du ut å reise kan det være lurt å bruke probiotika i tiden før og under ferien. Spesielt dersom du reiser til et land hvor det finnes en bakterieflora kroppen din ikke er kjent med.

Ved å bruke probiotika kan du unngå turistdiaré og magetrøbbel forbundet med fremmed bakterieflora.

Ved forstoppelse
Sennes-te, sviskedrikk, loppefrø og linfrø. Linfrø og loppefrø er fra naturens side forsynt med rikelig med slimceller på utsiden av skallet som gjør at de opptil 5 dobler sitt volum når de sveller i vann. De øker tarmvolumet og stimulerer dermed tarmen. De binder væske i tarmen og motvirker uttørring av avføringen og slimstoffene fungerer som glidemiddel. Linfrø og loppefrø kan brukes på frokostblandingen, eller de kan svelges tørre med rikelig med vann så sveller de i tarmen.(1-3 ss 1-3 ganger daglig). Du får også kjøpt kapsler av loppefrøskall i helsekost.

Ved diaré
Kulltabletter, Gem Collet, vanlig svart te, peppermynte-te, tepperot. Melkesyrebakterie reparater som paragurt, idoform, bioacidophilus, biola eller culturamelk er lurt å bruke når diareen er avtagende Disse preparatene hjelper til og gjenoppbygge en normal tarmflora raskere. Hvis du av annen grunn må bruke antibiotika er det lett å få diare som bivirkning, da kan biola, culturamelk eller melkesyrebakterie preparater være med å forebygge store skader på tarmfloraen og bør tas samtidig.

Peppermynte-te inneholder garvestoffer og har en lett stoppene effekt. På grunn av den deilige smaken er den godt egnet både til barn og voksne. Ta 2 ts. tørket peppermynte til 2,5 dl kokende vann. La blandingen trekke med lokk i 10 minutter og drikk flere ganger daglig. En sterkere stoppende garvestoff-virkning har tepperot. Ta 2ts tørket , la det koke i 10 minutter i 2, 5dl vann, sil blandingen og drikk den 2-4 ganger daglig. Alle stoppende midler må brukes etter behov og ikke taes lenger en nødvendig, da kan de fremkalle forstoppelse.

Ved reisesyke og kvalme: Ingefær
Ingefær har god effekt ved reisesyke. Det er gjort flere studier som viser at ingefær virker like godt som reisesyketabletter. Det finnes ingfærtabletter som er laget for bruk ved reisesyke og til å behandle kvalme. Ingefær tabletter finnes også som tyggetabletter med smak som aksepteres godt av barn. Du kan også bruke en ½ ts ingefærpulver som fås som krydder i apotek eller i dagligvarebutikker. ½ ts ingefærpulver svelges ned med litt vann - eller ¼ ts røres ut i Yougurt til barn. Bruker du frisk ingefær tar du 3-5 skiver på en 1/2 cm og lar det koke i 2-3 dl vann i 5 minutter. Drikk teen varm med en skive sitron og evt. honning. Det er en frisk og velsmakende drikk som virker godt kvalmestillende ved reisesyke. Ingefær bør tas en time før reisen for å ha best effekt.

Akupressur armbånd og Cocculus D30
Disse armebåndene fås kjøpt eller du kan lage et selv ved hjelp av en liten rund stein(1cm) eller en klinkekule som festes ved hjelp av et bånd med borrelås. Steinen skal trykke på et akupunkturpunkt som ligger på armens underside, mellom senene og to tommelfingerbredder fra håndleddfolden. Dette akupunkturpunktet som heter Nei guang kan du også trykke på eller massere ved reisesyke eller kvalm. Det er gjort flere store studier som viser at stimulering av dette punktet har god effekt ved svangerskapskvalme, annen kvalme og også ved reisesyke. Dette virker også best hvis du starter stimulering av punktet før reisen. Et slikt armebånd kan være en fantastisk hjelp hvis du har barn som lett blir bilsyke eller sjøsyke. Er du først blitt kvalm hjelper det ofte å massere punktet i 3-4 minutter - noe som kan gjentas mange ganger under reisen.

Cocculus D30 er et homeopatisk legemiddel som kan ha god effekt ved reisesyke. Det fås på apotek, 5 piller suges opp under tungen. Dette kan repeteres hver ½ time til bedring inntrer ved akutte plager. Cocculus kan også brukes forebyggende en time før reisen og gjentas flere ganger under reisen.

Ved smerter og feber
Avkok av seljebark ( hvis du har det tilgjengelig)

Insektsstikk
Aloe vera gel og calendula salve kan lindre hudreaksjonene lokalt.

Solbrenthet og soleksem
Aloe vera- planten er en god måte å behandle solforbrenning og soleksem på. Har du tilgang på en en frisk Aloe vera plante kan du bruke skiver av de friske bladene, som gir fra seg en klar geleaktig saft. Gni utover det forbrente området eller soleksemet. Du kan også splitte bladene på langs og la de ligge på som omslag. Dette hindrer uttørking, beskytter huden under, demper betennelsereaksjonen og hevelsen, og gjør at skaden leges rasker.

Ringblomst (Calendula) og kamille som omslag eller som salve og har en lignende virkning.

Forslag til et lite homeopatisk ferieapotek
Homeopatiske medisiner kan ikke gis som standard medisin ved enkelt lidelser. Ulike homeopatiske medisiner velges ettersom symptomene varierer. Det som står nedenfor vil ikke virke på alle. Vi har plukket ut noen akutte problemstillinger hvor noen enkeltmidler vil dominere symptomene i den akutte fasen. Virkningen blir bedre ved å gå til en erfaren homeopat å få valgt midler etter de aktuelle symptomene som foreligger.

Insektstikk (veps etc.)
Apis eller Ledum

Solforbrenning
Causticum (2.grads) eller Caantaris (3.grads)

Diarre etter matforgiftning
Arsenicum alb.

Reisesyke
Cocculus

Bløtdels-skader
Arnica

Velg styrke D30, 3-5 piller legges under tungen, homeopatiske medisiner skal ikke svelges. Midlene kan repeteres hver time til bedring inngrer ved akutte lidelser. Har det ikke gitt effekt etter 4 timer er det mest sannsynlig feil middel. Gir det effekt skal man stoppe å ta middelet, homeopatiske medisiner skal man ikke fortsette å ta i det uendelige.

Kilde: Dr. Bernt Rognliens grønne verden

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!