Nattevåk kan hindre vekttap

Lite søvn kan gjøre det vanskeligere for en nybakt mor å gå ned i vekt, viser en ny studie.

<strong>DEN SØTE SØVN:</strong> Nok søvn er viktig, også for nybakte mødre - iallefall hvis de ønsker å gå ned i vekt, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DEN SØTE SØVN: Nok søvn er viktig, også for nybakte mødre - iallefall hvis de ønsker å gå ned i vekt, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å få nok søvn kan være like viktig som et sunt kosthold og fysisk aktivitet for å komme ned på vekten før graviditeten


Det er ikke klart hvorfor det kan være en kobling mellom søvnmangel og mangel på vekttap. Men muligheten for en slik kobling er interessant, mener studiens førsteforfatter Erica P. Gunderson ved Kaiser Permanente Division of Research i Oakland, California.

- Å få nok søvn kan være like viktig som et sunt kosthold og fysisk aktivitet for å komme ned på vekten før graviditeten, sier Gunderson til Yahoo Health.

Det er tidligere vist at søvnmangel kan føre til økt risiko for diabetes og hjertesykdom:

Stimulerer appetitthormonene
Professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen mener studien virker solid og interessant. Sammen med kolleger publiserte han tidligere i år en artikkel som viste at kort søvnlengde kan kobles til overvekt.

Det er imidlertid første gang det er undersøkt om søvnmangel kan ha en slik betydning for gravide.

- Andre studier har vist at koblingen kan være at få timer med søvn stimulerer appetitthormonene. Man tror at når man er våken har man tid til å spise, og når da også appetitten stimuleres, blir man lett tykkere. Det er tanken også i studien om gravide, sier Bjorvatn.

Les også: God søvn gir god morgen:

Tre ganger så stor sannsynlighet
I studien som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet American Journal of Epidemiology, så forskerne på vekten og søvnmønstrene til 940 kvinner som deltok i en studie i Massachusetts i tidlig svangerskap i årene 1999 til 2002. Ett år etter fødselen hadde 124 av kvinnene fortsatt med nesten fem kilo av vekten de hadde lagt på seg i løpet av svangerskapet.

Kvinner som sov fem timer i døgnet seks måneder etter fødselen, hadde mer enn tre ganger så stor sannsynlighet for å ha de ekstra kiloene, enn kvinner som sov sju timer. Forskerne hadde da justert for andre aktuelle faktorer, ifølge Yahoo Health.

- I den amerikanske studien var forskjellen i vekt overraskende stor i forhold til andre studier, sier Bjorvatn, som understreker at det er viktig med nok søvn hver natt.

Les også: Dårlig søvn gjør deg syk:

Førsteforfatter Gunderson sier at det neste skrittet nå er å forstå hva kvinnene som sover mindre etter graviditeten, har til felles. Slik kan leger "finne kvinner som ikke får nok søvn og bidra med støtte til dem," sier hun.

Les også: Søvn mot fedme:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer