Natteravner mer asosiale

Ungdom som liker å være sent oppe, bryter oftere regler og er mer aggressive, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En preferanse for kveldsaktiviteter og det å være oppe sent henger sammen med problematferd. Dette kommer til syne allerede før puberteten, sier Dr. Elizabeth Susman til nyhetsbyrået Reuters.

Sene kvelder fører nemlig til søvnmangel og etter hvert problemer med selvkontroll og oppmerksomhet. Dette fører igjen til asosial atferd og rusmisbruk, ifølge forskerne fra blant annet Pennsylvania State University.

Mer enn 100 ungdommer mellom 8 og 13 år har deltatt i studien. Guttene som var sent oppe om kvelden, brøt oftere regler enn sine jevngamle. Jentene hadde på sin side en mer aggressiv atferd, viser studien som er publisert i tidsskriftet Developmental Psychology.

Riktig mat kan gi deg en god natts søvn. Les mer her:

Liten struktur
Bjørn Bjorvatn, professor ved Universitet i Bergen og leder av Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer, mener sammenhengen mellom søvnmangel og asosial atferd kan være et høna eller egget-spørsmål. Det er ikke sikkert det er søvnmangelen som er utgangspunktet for problemene, spekulerer han.

- Det er ikke så veldig mange ungdommer som legger seg tidlig og står opp tidlig. De som har en slik døgnrytme, er nok i utgangspunktet de stille og forsiktige som ikke gjør noe galt, sier Bjorvatn til Mozon.no.

Får du ikke sove? Prøv dette:

- De som derimot legger seg klokka seks om morgenen, har sannsynligvis veldig liten struktur i hjemmet og dermed liten struktur på livet. Derfor kan de kanskje også ha en del aggresjon, fortsetter han.

Kan få behandling
De amerikanske forskerne har imidlertid også studert kortisolnivået hos ungdommene. Kortisol er et stresshormon som blant annet er knyttet til døgnrytmen. Hos gutter hvor kortisolnivået ikke avtok like mye som vanlig fra morgenen av, fant forskerne også ofte atferdsproblemer.

- Det er interessant hvis de kan dokumentere at det er en sammenheng mellom en biologisk markør som kortisol og problematferd, mener Bjorvatn, som understreker at han ikke har lest studien.

Ifølge Bjorvatn forandrer den biologiske rytmen seg i tenårene, og mange liker å legge seg sent. Det fører til at de sliter med søvnunderskudd på hverdagene, og kommer for sent på skolen og ikke klarer å lære det de skal. I helgene prøver de å ta igjen mangelen på søvn.

- Det er viktig er å prøve å holde en stabil rytme og ikke legge seg klokka tre-fire og stå opp klokka 12 i helgene. Hvis døgnrytmeproblemene blir veldig alvorlige, kan man få behandling med lysterapi og melatonin, forklarer søvnforskeren.

Les også: Bedre søvn gir bedre sex

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!