Nasjonalt ID-kort kommer i 2016

Ved utgangen av 2016 skal de første, nasjonale ID-kortene bli utstedt. Men det er fortsatt ikke bestemt om det blir obligatorisk.

ID-KORT: Nasjonalt ID-kort, her i et tidligere forslag til design, skal etter planen utstedes ved de første passkontorene ved utgangen av 2016. Foto: POLITIDIREKTORATET
ID-KORT: Nasjonalt ID-kort, her i et tidligere forslag til design, skal etter planen utstedes ved de første passkontorene ved utgangen av 2016. Foto: POLITIDIREKTORATET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et eget, nasjonalt ID-kort for nordmenn, som blant annet skal fungere som reisebevis i Schengen, har lenge vært under arbeid i Norge. Sist gang DinSide omtalte ID-kortet, skulle dette etter planen være klart for utstedelse i 2015.

Denne datoen er skjøvet på ytterligere, men Politidirektoratet kan bekrefte at de er i gang med det konkrete arbeidet, og at de har en ny dato for når nasjonalt ID-kort blir klart.

- Nasjonalt ID-kort skal etter planen bli utstedt ved enkelte av landets passkontor ved utgangen av 2016, sier John Kristian Thoresen i Politidirektoratet til DinSide.

Vil begrense bruk av annen ID


Ifølge Politidirektoratet er det tre formål med det nasjonale ID-kortet: Det skal fungere som reisebevis i Schengen (og eventuelle land Schengen har avtale med), som elektronisk ID (e-ID) for pålogging på offentlige tjenester, og det skal fungere som ID-kort.

Dette betyr at kortet vil ha to chip-er: Ett for biometri, slik man finner i passet, og ett for e-ID.

- E-ID kan på sikt bli brukt til private tjenester, for eksempel til opprettelse av mobilabonnement og liknende, dersom aktørene åpner for dette, sier Thoresen.

Målet er også å redusere bruken av bankkort og førerkort som ID-kort.

Finansnæringen har tidligere hevdet at bankkortet ikke lenger skal være legitimasjon, men så langt har ikke noe skjedd, og det er uklart hva som skjer videre med dette.

Politidirektoratets IDeALT-program, her sammen med representanter for Norsk designråd, jobber med nytt, nasjonalt ID-kort. Foto: BERIT B. NJARGA
Politidirektoratets IDeALT-program, her sammen med representanter for Norsk designråd, jobber med nytt, nasjonalt ID-kort. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Kan få fem års gyldighet

Hvordan det nasjonale ID-kortet skal se ut er foreløpig ikke avgjort. Formatet er regulert av felles, europeiske regler, men hvert land kan likevel velge et eget design til sitt nasjonale ID-kortet.

Bildet som er brukt som illustrasjon i artikkelen er et tidligere forslag til design, men nå har Politidirektoratet nylig utlyst en egen designkonkurranse for det nasjonale ID-kortet og for nytt, norsk pass.

Heller ikke ID-kortets gyldighet er avgjort. Thoresen forteller til DinSide at de vurderer om det skal ha en gyldighet på fem eller ti år.

Ellers er det den samme informasjonen som er i passet som vil være å finne på det nasjonale ID-kortet, deriblant bilde, navn og fødselsnummer. Også barn skal kunne få nasjonalt ID-kort, men antakelig er det kun de over 13 år som får e-ID på sine kort.

Obligatorisk?

Om nordmenn selv skal betale for nasjonalt ID-kort, hva det skal koste og om det skal bli obligatorisk, er fortsatt under vurdering.

- Antakelig vil det nasjonale ID-kortet bli gebyrfinansiert, hvor man betaler for produksjonskostnadene. Vi tror også det blir frivillig om man ønsker å skaffe seg det, men det er det opp til politikerne å avgjøre. Samtidig håper vi på høyest mulig utbredelse av ID-kortet, sier Håvard Grindheim i Politidirektoratet.

Ifølge Justisdepartementet er det ikke tatt stilling til om det skal bli obligatorisk å skaffe seg et nasjonalt ID-kort når det er på plass. Hva tenker de så om pris på å få nasjonalt ID-kort utstedt?

- Prismessig ønsker vi at det skal tilbys et sikkert og brukervennlig ID-kort som er på et akseptabelt prisnivå, sier Trond Øvstedal, kommunikasjonsrådgiver i justisdepartementet til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer