Narko-propaganda på YouTube

Den amerikanske regjeringen går nye veier i rusforebyggende arbeid. Nå publiserer myndighetene videoklipp mot stoff på ungdomsportalen YouTube.

Videoklipp med narkotikavennlig innhold florerer på ungdomsnettstedet YouTube. Nå går amerikanske myndigheter ut på det samme nettstedet og advarer mot bruk av stoff.

YouTube er den mest sette videoklippsiden på Internett, og har over 100 millioner seere hver dag. Siden tillater folk å legge ut videomateriale på nettet, som så kan bli sett av hvem som helst med tilgang til en datamaskin og enkel software.

Krig mot narkotika
Nettstedet er spesielt populært blant ungdom. Men nå kaster også Det hvite hus seg ut på ungdomsweb'en med antiruskampanjer. Regjeringen har allerede publisert videoer med dette budskapet på samme side.
En av videoene viser en vakthund som jager en tenåringsgutt på en skraphaug. En stemme forteller at gutten har blitt overtalt av venner til å røyke hasj og så forsøke å løpe fra hunden.

- Jeg er en idiot. Jeg gjør dumme ting, og det er ikke meg, sier guttestemmen.

Økt tilgang på høypotent cannabis skader den fysiske og psykiske helsen til ungdom, mener engelske eksperter. Les mer her:

En annen video viser en gruppe tenåringsgutter som ligger og sløver på en sofa etter å ha røykt marihuana. En av vennene deres, som ikke bruker narkotika, forteller publikum om alt han kan gjøre av aktiviteter mens vennene ligger nedsløvet rundt omkring på grunn av rusen. Se videoen her:

Videoene har tidligere blitt vist på flere TV-kanaler i USA.

Tror ikke på videoene
- Vi vil at folk skal ta dette på alvor og få de riktige fakta om illegal rusbruk, sier Raphael Lemaitre ved Det hvite hus' ruskontor.

Den amerikanske regjeringens tall viser 30 prosent reduksjon de siste 20 årene på antall personer som regelmessig bruker illegalt stoff. Men tenåringers rusbruk har ikke gått like mye ned.

14 år gamle Axel Kabundji ved en ungdomsklubb i Silver Springs i Washington tror ikke videoene vil slå an.

- Når folk ser at de kommer fra regjeringen, vil de trolig bare klikke seg ut av dem. De vil tenke: "Hva har regjeringen noensinne gjort for meg? Glem det", sier Axel .
15 år gamle Gabriel Sanchez er litt mer positiv.
- Kanskje noen snubler over en av disse klippene og får noe ut av dem, sier han til BBC News.

Skeptisk professor
Michael Cornfield, professor i politisk ledelse ved George Washington Universitet, er skeptisk til regjeringens framstøt.

- All forskning viser at jo mer anti-rusreklamer man viser for tenåringer, jo mer sannsynlig er det at de faktisk bruker det. Når regjeringen sier at noe er farlig, da blir det kult, sier han.

Det du gjør som voksen påvirker barna dine. Røyker eller drikker du foran dem? Da er sjansen stor for at også barnet ditt vil bruke alkohol og tobakk. Les mer her: