Når vektnedgangen stopper

Hva er årsaken?

Det er ingen hokus-pokus løsning på vektreduksjon, sier eksperten.  Foto: Colourbox.com
Det er ingen hokus-pokus løsning på vektreduksjon, sier eksperten. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mange har ikke prøvd å gå ned i vekt ved å følge et treningsprogram og en spesiell diett, for så å oppleve at vektreduksjonen stopper opp etter en viss periode.

- De mer ihuga slankerne, deriblant meg, har en stadig kamp med sin egen kropp for å få fjernet ytterligere gram med fett fra sideflesket, for vi drømmer om den slanke kroppen, skriver en mann til Lommelegen, og innrømmer at motivasjonen ofte forsvinner når resultatene uteblir.

Han spør klinisk ernæringsfysiolog i Lommelegen, Åse Andresen, om hvorfor det er så vanskelig å slanke seg.

Les også:
Har du gått i kalorifella?
Derfor ryker slankekuren

Hormoner, gener og miljø

Andresen innrømmer med en gang at det ikke finnes noen hokus-pokus løsning.

- Fysiologien bak dette er komplisert. Den som finner løsningen på det hele vil tjene godt, sier hun og legger til at man faktisk er langt unna en løsning på problemet siden bare flere og flere blir overvektige og fete, skriver hun til mannen.

I sitt forsøk på å forklare hva som ligger bak årsaken til overvekt og fedme, forteller hun at både hormoner, gener og miljø spiller inn.

- Flere hormoner er involvert i lagring av fett, og det forskes mye på blant annet insulin, ghrelin, leptin og kortisol. Dette er et område med mange studier uten at noen har klart å løse problemet, sier hun.

Dette blir du feit av

Andresen legger til:

- Genetikk og miljø spiller også en rolle. I puberteten har man mange hormonelle forandringer, og vekstspurten som i gjennomsnitt varer i over tre år, og som forårsakes av hormoner (både vekst- og kjønnshormoner) øker forbrenningen betraktelig. Dette kompenseres vanligvis ved at mange ungdommer, spesielt gutter, spiser veldig mye i denne perioden, forklarer Andresen.

Overvekt ikke din skyld

Kun en ting som hjelper

- Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg hadde forklaringen på hvilke mekanismer som er med å bestemme kroppens idealvekt og hvordan man kan lure kroppen, slik at disse forsvarsmekanismene ikke sette inn, men jeg kan dessverre ikke si noe annet enn at et lavere energiinntak og økt energiforbruk over tid er det eneste som er vitenskapelig bevist at hjelper.

Hun viser til to medikamenter som finnes på resept i Norge samt fedmeoperasjoner, som bygger på dette prinsippet.

- Xenical reduserer fettopptaket i tarmen og Reductil øker metthetsfølelsen, mens fedmeoperasjoner fører til redusert matinntak og næringsopptak, litt avhengig av type operasjon.

Les også: Dyre og dårlige slankepiller

Slanking lettest i begynnelsen

Andresen er også kjent med at slankekurer ofte går mye lettere i begynnelsen, og at vekten deretter stagnerer.

- Noe er forklaringen på dette er at en vektreduksjon også reduserer forbrenningen, både fordi man vanligvis mister litt muskelmasse i tillegg til fett, og fordi kroppen har færre kilo å bære på, forteller hun, og legger til at det er lurt å fortsette med styrketrening for å opprettholde muskelmassen.

Fem sunne nyttårsløfter

Fedme og overvekt er et stort problem i Norge, og man sier at 15-20 prosent av den voksne befolkningen er fete, noe som øker risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdommer og enkelte kreftformer.