Når uhellet er ute

Har du hatt et ublidt møte med huggorm? Eller har flyselskapet mistet kofferten med medisinen din? Fortvil ikke, her er rådene:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er tid for hygge og kos, men dessverre også for både små og store uhell, noe Legevakten i Oslo merker. Her gir avdelingsoverlege Anne Kathrine Nore deg rådene for å takle vanlige sommerutfordringer:

Varme og væskemangel
- Folk har blitt flinke til å sørge for at barna får nok drikke i varmen. Men når det er varmt over lange perioder er det viktig å også ta hensyn til eldre mennesker og sørge for at de får i seg nok drikke. Det gjelder særlig de som bor i små, varme leiligheter med dårlige luftemuligheter. Og for alle er det ekstra viktig å passe på væskeinntaket hvis man har oppkast og diarè.

Drikker du nok vann? Svaret kan du finne i doskåla:

Akutt forgiftning
- Ring Giftinformasjonen: 22591300 (døgnåpen).

Hva gjør du når barnet ditt blir forgiftet? Les mer her:

Alkohol
- Alkohol er et tema hele året, og det blir ikke mindre om sommeren. Å begrense alkoholinntaket er lurt. Særlig allergikere bør være obs, de kan få forsterkede allergireaksjoner ved bruk av alkohol.

Vepsestikk i munn- og hals
- Det er lurt å ha en minstepakke med allergitabletter tilgjengelig (kjøpes på apoteket). Har du fått vepsestikk på tunga, leppene, halsen eller andre steder som kan gi problemer med pusten, tar du øyeblikkelig kontakt med helsevesenet. Ta to allergitabletter pluss en isbit i munnen for å prøve å hindre at tunga sveller opp, da har du gjort en førstehjelpsjobb. Dette gjelder voksne. For barn gjelder egne doseringer, det står på pakningen. Slike tabletter kan du også ta hvis du reagerer voldsomt på myggstikk eller får en legemiddelreaksjon.

Les også: Vanlige småskader:

Flått
- ”Vanlig” flåttbitt er ikke farlig, men hvis flåtten har borrelia, kan det være farlig for deg. Få uansett flåtten vekk så fort som mulig. Følg med på området og se om du får en ring rundt bittet. Dette er en sjelden tilstand, og den kommer ikke før etter to til tre uker. Får du en ring rundt bittområdet, må du oppsøke lege med en gang, fordi da er du smittet med borrelia. Det er lurt å inspisere barn og eldre ofte hvis de oppholder seg i områder med flått. Voksne bør også sjekke seg selv jevnlig.

Les også: Myggfri sommerkveld

Huggormbitt
- Er det et barn som er bitt, kontakt alltid lege med en gang. Ca. 30 prosent av bittene gir ikke giftinjeksjon. Da får du ingen reaksjoner, men du vil se merket etter tennene. Men har du blitt bitt, så la uansett kroppsdelen ligge helt stille og følg nøye med. Får du en lokal reaksjon og bittområdet er rødt, hovent og smertefullt, må du umiddelbart ta kontakt med lege.

Reise
- Personer som har kroniske sykdommer, må passe på å ha med seg medisiner. Det er ikke sikkert du kan få tak i de medisinene du trenger dit du kommer.

Les også: Reisetips for gravide:

- Ikke legg medisinene i kofferten når du skal reise med fly, ha den helst i håndbagasjen din i tilfelle kofferten kommer bort.

- Ved reise til utlandet, skriv ned det egentlige navnet på medisinen du bruker (det norske er ikke alltid gjenkjennbart i utlandet), slik at utenlandske leger skal forstå hva du trenger.

- Har du vært innlagt på sykehus i utlandet og skal legges inn på norsk sykehus, så si fra at du har vært innlagt i utlandet. Det er viktig for å unngå spredning av gule stafylokokker, som man kan ta med seg hjem.