Når soppinfeksjonen ikke vil gi seg

Jeg har vært plaget med soppinfeksjoner siden jeg hadde samleie for første gang for 6 år siden. Kan du gi noen gode råd for hvordan jeg skal kunne slippe unna disse plagene? Lege og sexolog Esben E.P. Benestad svarer.

Når soppinfeksjonen ikke vil gi seg

Jeg er ei jente på 27 år som har støtt på deres spalte, og nå tar jeg mot til meg for å skrive også. Jeg har vært plaget med soppinfeksjoner siden jeg hadde samleie for første gang for 6 år siden. Jeg har søkt råd hos flere leger og prøvet «alt» for å få bukt med problemet. For eksempel har jeg sluttet med p-pillen. Jeg er ellers frisk, gift på 5. året, har ikke barn og bruker ikke prevensjon.

Går det an å ta medisin mot soppinfeksjon (diflucan) hver måned uansett? Kan du gi noen gode råd for hvordan jeg skal kunne slippe unna disse plagene? Jeg har regelmessig mens, og det ser ikke ut til å være sammenheng mellom tidspunkt for mens/eggløsning og tidspunktet for soppinfeksjon.

Hilsen Grethe

Hei Grethe

La meg først og fremst si at dette er et problem som plager svært mange kvinner. Det skrives ut tonnevis av soppmidler, ofte løser det problemet, ofte bedrer det problemet, men mange ganger blir det akkurat slik du beskriver det.
Forunderlig nok synes en rekke leger å betrakte skjeden som et slags isolert rom, hvor det kan vokse sopp, uten å se at dette rommet har mange vesentlige funksjoner for henne som eier det.
Når et organ gjentatte ganger rammes av infeksjon, må det enten tilføres veldig mye av det som skaper infeksjonen, og/eller organet må ha svekket motstand. Mange ganger tar kvinner imot en penis, før skjederommet er klart til det. Dersom du ikke er varm i huden og helt våt i skjeden, vil et samleie, selv om det blir godt, være en så stor belastning for skjeden din, at det disponerer for infeksjon. Du brukte p-pille, er gift uten barn. Hvor mye tenker du på muligheten for å bli gravid når du har samleie? Slike tanker kan forstyrre kåtheten din, og gjøre skjeden tørrere enn ønskelig.
Skjeden og hele underlivet har bruk for god blodgjennomstrømming. Mange kvinner er for stramme i bekkenbunnsmusklene. Det gjør blodgjennomstrømmingen dårligere, og det disponerer for infeksjoner.
Gå til legen din igjen, og om ikke hun eller han kan hjelpe deg, skal du henvises til en gynekolog. En gynekolog med forstand på at skjeden har et stort bruksområde, og som kan lære deg mer om både seksualitet i sin alminnelighet, og hvordan du kan passe på bekkenbunnen din i særdeleshet.

Hilsen Esben Esther