Når skal du ha feriepengene?

Her varierer praksis blant norske bedrifter.

Publisert

Det finnes to vanlige måter og en "formelt" riktig måte å utbetale feriepengene på:

Den ene er at sjefen din "glemmer" at du er på ferie og betaler deg vanlig månedslønn i feriemåneden (dog uten å trekke skatt!). Men dette blir jo ikke riktig!

Nei det blir det ikke. For at denne metoden skal bli riktig må bedriften huske å utbetale differansen mellom feriepengebeløpet og nåværende månedslønn.

Tjener du 26.000 per måned i år og opptjente feriepnger fra i fjor er 28.000 kroner er det en differanse på 2.000 kroner. De 2.000 kronene skal du da ha på toppen av junilønna. Og husk at sjefen ikke må trekke skatt av disse.

En annen og enklere måte å utbetale feriepengene på er at sjefen "nekter" å gi deg lønn i ferien - hvilket forsåvidt er helt riktig. I stedet får du feriepenger fra ifjor - i dette eksempelet 28.000 skattefrie kroner.

Når kan du kreve å få feriepengene utbetalt

Feriepenger som er opptjent hos arbeidsgiver det foregående opptjeningsår, utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Arbeidstaker kan likevel kreve at feriepengene utbetales senest én uke før ferien tar til.

Deles ferien, skal feriepengene fordeles tilsvarende. Den del av feriepengene som overstiger lønn for vanlig arbeidstid i ferien, kan likevel utbetales i forbindelse med avvikling av hovedferie eller sammen med lønn for juni måned.

Er feriefritid overført til et påfølgende ferieår, utbetales feriepengene for den overførte del først når ferien tas.

Feriepenger for ferie som hverken er avviklet i løpet av ferieåret eller overført til det påfølgende ferieår, utbetales første vanlig lønningsdag etter ferieårets utløp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer