Når potensen svikter

Opptil en halv million norske menn lider av sviktende potens. Les om erfaringene til Lasse og Inga-Lill etter at han fikk prostatakreft.

- Det var kjempe tøft. Jeg søkte etter mye informasjon på Internett, men fant ikke noe av det jeg var ute etter. Det er så mye skam og tabu knyttet til temaet, forteller Lasse Andersson, som ble operert for prostatakreft i 2002.

Ereksjonssvikt er tabu

I en undersøkelse foretatt an TNS Gallup om nordmenns holdninger til potensproblemer, svarer 25 prosent av mennene at potensproblemer er det temaet som det er nest mest vanskelig å diskutere med sin kvinnelige partner. Utroskap er det som oppfattes som det mest vanskelige (30 prosent).

Dette til tross for at prostatakreft - som ofte forårsaker impotens, er den hyppigste av alle mannlige kreftformer i Norge med 3030 nye tilfeller hvert år. 50-80 prosent av opererte opplever potensproblemer etter kirurgi, i følge Prostatakreftforeningen.

Mann som ikke kan

Lasse sier det ofte er svært vanskelig for en mann å akseptere at potensen svikter. Samleie er viktig for mannen for å vise at han er mann, og for hans egen identitet. Mange velger å ikke prate om det, for å unngå å vise seg fra en svak side. Dette mener Lasse og Inga-Lill er en dårlig løsning.

Kommunikasjon!
Ekteparet har vært gjennom et spekter av følelser. Lasse er spesielt opptatt av den dårlige kommunikasjonen han opplevde med leger og pasientforeninger om temaet - noe de som regel ikke tok opp eller tok ansvar for.

- Og kvinnen glemmes ofte bort når mannen får problemer. Det er som om hun ikke behøver sex eller nærhet, sier Inga-Lill.

De hevder at kommunikasjon er det viktigste hjelpemiddelet.

- Det er svært viktig å prate med fruen sin om dette. Og hvis det ikke går er det viktig å gå til en spesialist. Ikke gi opp. Søk aktiv hjelp, sier Lasse.

Han anbefaler menn som er redde for å åpne seg til å bruke Internett. Det finnes flere nettsteder om mannens helse og impotens, der han kan delta i diskusjonsforum helt anonymt.

Når mannen etter hvert blir mer åpen om problemet og oppsøker lege, anbefaler Lasse at han i tillegg bør ha en dialog med andre vanlige mennesker som er i samme situasjon.

Bedre samliv nå
Lasse og Inga-Lill ler godt når de blir spurt om de savner samlivet slik det en gang var.

- Vi har det bedre nå! Det er mye bedre nå som vi har en bedre dialog, sier Inga-Lill.

Ved hjelp av en sexolog har de fått hjelp til å flytte fokuset vekk fra at ’den må fungere’ til å tenke nærhet, berøring, kyssing og klemming, såkalt sensualitetstrening. Da kommer de rette følelsene tilbake, hevder ekteparet.

- Vi har lært at nærhet er det viktigste. Samleie er bare en sak. Det viktigste er alt som er rundt det. Man må våge å prøve forskjellige ting og innse at ingenting blir som før. Det er bare å begynne på nytt og ikke være redd for forandringer, sier Inga-Lill.

De forteller også at det finnes en rekke behandlingsalternativer som injeksjoner, medisiner, tabletter, urinrørsbehandling, vakumpumpe og egen håndkraft. Selv har Lassse prøvd både akupunktur, potensmidler som Viagra og Levitra og injeksjonsbehandling.

- Nå funker vårt sexliv bra både med og uten piller. Det låter kanskje klisjé men faktisk så har denne kampen gitt oss mye som vi ikke ville vært foruten, skriver de i boken sin ”Under bältet på en karl”, der de deler sine erfaringer. De driver også nettstedet http://www.livskraft-och-samliv.se/.

Gå til lege med en gang
Ekteparet oppfordrer menn som får ereksjonssvikt til å oppsøke lege med en gang. Potensproblemer kan være et symptom på andre sykdommer.

- Det er viktig å søke lege og ikke la seg lokke av potensmidler på nettet. Man vet ikke hva man får. Tenk om det er en sykdom som er årsaken og at dette ikke blir oppdaget, sier de.

Ereksjonssvikt kan være hjertesykdom

Mozon foretar nå i mars en uhøytydelig undersøkelse blant leserne våre der vi spør: Hva er ditt råd til menn med ereksjonssvikt? Så langt rundt 1930 personer svart på undersøkelsen.

Hele 70 prosent har svart ”Snakk med din partner, og kontakt lege”. 15.1 prosent har svart ”Finn ut mer om dette på Internett og annet info. materiale og vurder å oppsøke lege”. 11.5 prosent sier: ”Ta det med ro, ereksjonssvikt går over”. Bare 3,4 prosent sier: ”Kontakt lege, uten å snakke med din partner om ereksjonssvikt.”

 

Mozon.no, 18.03.2006