Når medisinen smaker vondt

Problemer med å få barna til å svelge hostesaft og ta medisin? Her er tipsene for at de skal få i seg medisinene sine.

Det er vinter og sykdomstid både for liten og stor. Det kan by på mang en utfordring. Mange foreldre opplever at barn ikke vil ta medisinen sin. Er du en av dem, fortvil ikke. Mozon og barnepsykolog Knut Halfdan Svendsen, kjent fra TV2-serien ”I de beste familier” gir deg rådene til hvordan du og barnet kan løse dette sammen.

Det kan være flere grunner til at barnet ditt ikke vil ha medisin.

- Barnet kan være redd for at det skal smake ubehagelig, redd for å brekke seg eller at det skal gå for fort. Stress kan oppstå og låse situasjonen. Husk at mange situasjoner som vi voksne har lang erfaring med kan være helt nye for barna, sier han.

Når barnet nekter
Her er rådene til Svendsen når situasjonen virker fastlåst:

- Unngå tvang. Å holde for nesa for deretter å dytte medisinen er overgrep. Demp trusler om at barnet må ta medisinen fordi ”sånn og slik”. Det kan skape et dårlig klima og kan føre til mer stress og enda mer vanskeligheter neste gang. Unngå å lure medisinen i barnet. Det bør kun skje i absolutte nødstilfeller fordi du kan svekke tilliten til barnet på sikt.

- Unngå forhandlingsfella, det vil si lange forhandlinger som ikke fører noe sted og som heller ikke har noen effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det viktigste poenget, som i all barneoppdragelse, er få til et samarbeid og en dialog med barnet uten å miste målet av synet: Medisinen må svelges til slutt. Jo mer myndig foreldre opptrer, jo tryggere blir hele situasjonen. Vis myndighet og besluttsomhet: ”Vi går ikke herfra før medisinen er tatt”.

- Planlegg! Finn et ”godt” sted og ro helt ned. Unngå tidspress. Spør barnet om hva som er vanskelig med å ta medisinen, lytt til og aksepter barnets utsagn. Si for eksempel: ”Her har jeg noen tabletter som heter antibiotika. De må du ta en av hver dag for å bli frisk. Jeg skjønner at du gruer deg, men dette skal vi klare sammen, du og jeg!”

- Legg tablettene (eller miksturen) i et lite glass og gjenta at de må ned før eller siden, men at barnet kan være med på å bestemme hvordan. Hvis barnet har forslag, så ”kjøp det”. Kanskje blir dere enige om å dele dem, knuse dem eller kombinere dem med sånn eller slik drikke. Noen mindre barn liker humor og lek: ”Her kommer toget med medisinene dine, tut, gap opp, toget må videre til andre stasjoner, vi har dårlig tid”.

- Oppmuntre barnet mye, og hvis han eller hun strever, si: ”Dette er ikke moro, men vi kommer gjennom det”. Vis at du mener det. Du sier: ”Flott! Du er i gang” osv.

- Noen ganger, hvis det går tregt, kan en ”paradoksal”-metode virke: ”Her er medisinen. Jeg vet du gruer deg, og jeg vet at du klarer det. Hvis du tar medisinen må du ikke ta den for fort! Stopp! Spis den som en forsiktig skilpadde ikke som en rask kanin!” Vent! Noen barn blir da kjappe og situasjonen kan bli humorpreget, avslutter Svendsen.

Smakstilsetning
Noen medisiner smaker vondt. Men det finnes medisin med ulike smakstilsetninger.
- Smaker som brukes er for eksempel solbærsaft, lakris og kirsebær i miksturer. Husk å lese bruksanvisningen, sier farmasøyt Ingrid Grønlie ved Haukeland sykehusapotek.

Det er nylig vedtatt en lov i EU som skal bidra til å produsere legemidler som egner seg spesielt for barn. Dette vil også etter hvert gjelde i Norge, ifølge Grønlie.

Vil du ha flere tips, les brosjyren ”Når barnet ditt skal ha medisin” på www.apotek.no.

Ligger du utslått med druer og ukeblader? Her er de ti beste tipsene for å komme seg gjennom en seiglivet forkjølelse:

Hoste og rennende nese rammer de fleste familier om vinteren. Men det finnes mer enn solhatt og hvitløk for de som vil prøve alternativ medisin. Les mer her:

Bilde: Barnepsykolog Knut Halfdan Svendsen