Når maten er muggen

Matvaren har definitivt skiftet farge. Må den kastes?

Stoffene i mugg kan på lang sikt svekke immunforsvaret og være kreftfremkallende. Foto: colourbox.com
Stoffene i mugg kan på lang sikt svekke immunforsvaret og være kreftfremkallende. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du skal smøre et stykke brød med kremost, men oisann, det har dukket opp noen flekker både på brødet og osten. Kan du bare skjære vekk den delen som er blitt muggen, eller må det hele gå i søpla?

Hovedreglen er at mat med mugg bør kastes, fordi de kan inneholde muggsoppgifter, opplyser Matportalen.

Det er kun et par unntak: Hard ost og grønnsaker. Her er det greit å bare skjære bort mugget, så lenge du sørger for å skjære bort rikelig rundt muggflekkene. På osten bør du skjære vekk minimum en centimeter rundt området som er angrepet med mugg.

Kan du spise denne maten?
Er du matsmart nok?

Bør kastes

Alt annet bør kastes. Matvarer som er spesielt utsatt for muggsopp utover ost og grønnsaker er:

  • Brød – unngå å spise muggent brød.
  • Kjøtt, fisk og pålegg – når denne typen mat får mugg på seg, kast den.
  • Syltetøy – syltetøy med mugg bør kastes. Unngå å få muggproblemer ved å dele opp syltetøyet og fryse det i mindre porsjoner. Da blir ikke syltetøyet stående over lang tid.
  • Saft og juice – hell ut i vasken, bør ikke drikkes!
  • Nøtter - Mugne nøttekjerner bør kastes. Vær spesielt oppmerksom på om paranøtter er mugne i midten, ifølge Matportalen.

Hva er mugg?

Muggsoppen er en type såkalt mikrosopp, og vi kjenner dem som hvite, grønne eller gråbrune flekker eller kolonier på matvarer. Mange sopparter produserer giftstoffer (toksiner) for å beskytte seg mot sine omgivelser. Muggsoppgifter kalles mykotoksiner.

Det er uønsket med disse giftene i maten da de kan ha negativ virkning på forskjellige organer i kroppen.

Frisk av mugg og sopp

De fleste av disse giftene har langsiktige effekter, men ved et høyt innhold kan de gi akutte virkninger, som magesymptomer og akutt nedsatt immunforsvar. Stoffene kan på lang sikt svekke immunforsvaret og være kreftfremkallende, opplyser Matportalen. Enkelte av giftene kan også gi varige skader på genene.

Les også: Så ekle er vi hjemme

Unngå mugg

Den beste måten å unngå mugg er å sørge for at matvarer som tørre produkter, deriblant mel, korn, brød og andre kornprodukter, oppbevares i tørre omgivelser. Man kan også unngå muggsopp ved å varmebehandle mat eller anvende lufttett emballasje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer