Når lysten mangler

I overgangsaldreren mister mange kvinner lysten på sex. Hormonpreparatet Livial kan gi lysten tilbake.

Publisert
Sist oppdatert

Lite oppmerksomhet
Blant flere ubehagelige symptomer forårsaket av overgangsalderen er nedsatt sexlyst et problem som ikke får så mye oppmerksomhet. I en undersøkelse gjort på 316 danske kvinner i alderen 50-60 år viste det seg at hver tredje kvinne opplever nedsatt sexlyst. Imidlertid er det kun 7% av kvinnene i alderen som oppsøker lege på grunn av dette, dette betyr allikevel ikke at det er ubetydelig problem.
-Sexlyst gir kvinnen et følelse av femininitet og styrker selvfølelsen. I verste fall kan nedsatt sexlyst føre til ekteskapsproblemer, noe som igjen påvirker den generelle livskvalitet. Et dårlig eller totalt fraværende sexliv vil således kunne være et alvorlig problem-

Mannlige hormoner
Hormonpreparatet Livial kan øke sexlysten. Det som er spesielt med Livial utover den østrogen effekten man kjenner fra andre hormonpreparater, er at det også inneholder mannlige kjønnshormoner, såkalte androgener. Det er disse som påvirker kvinnens sexlyst.

Dokumentert effekt
Preparatets effekt er ifølge legene klar.
-I en dobbel blindtest hvor en kontrollgruppe ble gitt Livial og en annen ble gitt et uvirksomt stoff var konklusjonen klar: De kvinnene som fikk behandling med Livial viste økt sexlyst og var mer seksuelt aktive enn de som ikke fikk behandling med Livial.

Ikke mirakelkur
Det ble allikevel understreket at man ikke bør forvente noen mirakelkur, ettersom kvinner reagerer forskjellig på preparatet, kan effekten hos enkelte være mindre fremtredende.

Lysten forsvinner
Parterapeuter opplever ofte at forhold slår sprekker på grunn av partneres manglende sexlyst. Det advares allikevel likevel mot en overdreven fokus på manglende lyst.
Når det overfokuseres på den manglende lysten, kan det faktisk være at lysten helt forsvinner.

Sex er mer enn samleie
Kyss er noe av det mest seksuelle som finnes. Det å ligge sammen inntil hverandre og se film eller tv er også sex - selv om man har klærne på og egentlig ikke gjør noe annet enn å ligge. Kanskje kan det være anledning til å utforske andre sider ved ens tenningsmønster eller bare ting som bare får en til å ha det godt med seg selv og gjerne partneren.

Kvinner som opplever manglende sexlyst oppfordres til å søke terapi eller hormonell behandling hos lege. Det viktigste er uansett at mannen ikke blir lukket ute, men at han blir gjort delaktig i de vanskelige følelsene og sammen finne andre ting å gjøre sammen som kan kompensere for den manglende intimitet.

Mozon.no, 18.07.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer