Når kontanter kommer til kort

To uker til lønning og bilen er kaputt? Uforutsette utgifter kommer sjelden som noen gledelig overraskelse, så når uhellet først er ute kan det være greit å ha en liten pengereserve i bakhånd.

Har du ikke kontanter, kan et varekjøp lett finansieres med kort. Dette kan gjøres på tre måter, med et debetkort, et kredittkort eller et betalingskort. Debetkort kan du bruke så lenge du har penger på kontoen, men trenger du et midlertidig lån kan et kreditt- eller betalingskort være tingen.

Debetkort

Debetkort er alltid knyttet opp mot en konto. Denne kontoen belastes direkte ved bruk, og kortet kan dermed kun brukes hvis det er penger på kontoen. Kortholderen har derfor alltid kontroll over kontoen.

Debetkort kan være med eller uten visa, og kan brukes til å ta ut penger i minibanker og betale for varekjøp.

Noen av disse kortene er internasjonale, mens andre kun kan brukes i Norge. Debetkortene er godkjente legitimasjonskort.

Kredittkort

Mens du venter på lønning kan det være greit å ha en liten reserve. Med kredittkort oppnår du fleksibilitet, noe som kan være greit å ha dersom bilen bryter sammen eller du får akutt behov for ferie. Husk bare at det fort kan bli dyrt dersom de ikke brukes med måte.

Et kredittkort kan være knyttet opp mot en hvilken som helst konto. Har du et kredittkort innebærer det at du har blitt innvilget en kreditt som du fritt kan disponere. Denne kredittrammen varierer fra kort til kort, og kunde til kunde.

Når du har brukt kredittkortet, vil du få en faktura en gang i måneden med oversikt over dine varekjøp og eventuelle uttak. Ved visse typer kort må du da betale hele beløpet med en gang, mens noen, som f.eks. MasterCard, gir deg adgang til å nedbetale beløpet gjennom flere månedlige innbetalinger. Etter hvert som du nedbetaler det du skylder, øker kreditten igjen. Dette kalles løpende kreditt.

MasterCard

MasterCard er det mest brukte kredittkortet i Norge, og gir opptil 50.000 kroner i kredittreserve. Stort sett kan du få opptil 45 dager rentefri betalingsutsettelse.

Det beste med MasterCardene er at de kan brukes over 17 millioner steder rundt omkring i verden, og at de gir tilgang til direkteuttak i minibank. Ulempen er at de er dyre om du velger å utsette tilbakebetalingen.

Et MasterCard koster deg mellom 250 og 300 kroner i fast årlig avgift. I tillegg kommer eventuelle rentekostnader dersom du ikke betaler ned skyldig beløp ved forfall.

Dyr herlighet?

Mange kortutstedere tilbyr inntil 45 dagers rentefri betalingsutsettelse. Betaler du ned hele beløpet på fakturadatoen, vil kortet fungere som et debetkort. Betaling med kredittkort vil da ikke medføre merkostnader.

Velger du derimot å benytte deg av kredittmuligheten og betale ned litt etter hvert, vil det komme rentekostnader i tillegg. Har du et kort uten rentefri utsettelse kan du risikere at rentene begynner å løpe allerede fra kjøpstidspunktet.

Velger du å betale litt hver måned, vil det på fakturaen stå et minstebeløp som må innbetales. Dette beløpet er stort sett så lite at det ikke vil by på store problemer, ofte ikke mer enn 3%.

Bruker du kr 10.000,- av kreditten trenger du altså ikke betale mer enn 300 kroner i måneden, men med så lave månedlige innbetalinger øker rentekostnadene, og du må regne med å holde på med nedbetalingen i lang tid. Ved et lån på 10.000,- som nedbetales over ett år, ligger den effektive renten på om lag 25% p.a. Det blir det penger av!

Det er med andre ord du som avgjør hvor dyr kreditten skal bli ved at det er du som bestemmer nedbetalingstiden. Jo raskere du betaler tilbake, jo billigere blir lånet.

Betalingskort

Betalingskortene kan også brukes uten at du har penger der og da, men betaling med disse kortene innebærer at du må betale det utestående beløpet ved forfall. Under følger noen eksempler på betalingskort.

Diners

Det vanligste Diners-kortet er Diners Personkort. Dette er, som alle de andre Diners-kortene, et betalingskort uten kredittgrense. Med dette kortet får du tilgang til VIP-losjer på flyplasser rundt om i verden , samt en rekke andre rabatter med jevne mellomrom.

Er du ofte ute og flyr med SAS, kan du få slått sammen et Diners kort med et SAS EuroBonus-kort. Det gjør at du kan bruke Dinerskortet ditt som E-billett når du sjekker inn. Med dette kortet har du alle fordelene som om du hadde hatt de to kortene hver for seg, men du får automatisk reiseforsikring, også på bonusreiser, når du betaler reisen med dette kortet.

Høye bensinkostnader? Du kan få et eget Diners/Statoil kort som slår sammen Dinerskortet med et Statoil Personkort. Dette gir deg stort sett se samme fordelene som om du hadde hatt to kort, men lommeboken blir litt tynnere.

Dersom du er medlem av Norsk Golfforbund kan du få et eget golfkort. Dette er et Diners-kort som gir deg spesialpriser på golfbanen, og egen forsikring av golfutstyret på opptill 20.000 kroner.

Et ordinært Diners Person-kort koster 695 kroner i året, eller 350,- dersom du er student på siste året. Med et Diners-kort du betale det utestående beløpet ved forfall, ellers sperres kortet og du får noen heftige rentekostnader. I tilfeller der du har behov for en litt mer langsiktig nedbetaling kan du søke om et eget Diners kredittkort.

American Express

American Express er kanskje det mest prestigefylte kredittkortet, i hvertfall om du har riktig farge. Kortene kommer i ulike varianter avhenging av hvor høy kreditt lommeboken din er god for.

Henholdsvis, AmEx ordinær, AmEx Gold, AmEx Platinum og et forholdvis nytt kort som heter AmEx Blue.

Med det rette AmEx-kortet i hånden kan du forvente gode rabatter og ekstra service når du er ute og reiser. Ellers er betingelsene stort sett de samme som for Diners. Et AmEx-kort koster 650 kroner i året, pluss 150,- i innmeldingsavgift.

Nasjonale og internasjonale kort

Det tilbys et vel av kort på markedet, men ikke alle kan brukes i utlandet. Internasjonale kort kan brukes over hele verden. Omfanget avhenger av hvor godt utbygd betalingsnettverket er i det landet kortet skal brukes.

MasterCard, Visa, Diners og American Express er alle internasjonale kort med stor funksjonalitet, da de er godt kjent over store deler av verden.

Nasjonale kort kan kun benyttes i ett land, fordi de kun er tilknyttet et nasjonalt nettverk. Disse kortene er merket BankAxept og kan brukes i betalingsterminaler og til å ta ut penger i minibanker. Eksempler på nasjonale kort her i Norge er Kjøpekort og Her & Nå.