Når klær blir kunst

Er det en butikk? Er det et museum? Eller er det et galleri? Aldri før har en hatt så mange gode grunner til å investere i en ny kjole eller et par høye hæler.


Denne våren har vært en nesten endeløs rekke av utstillinger der besøkende har kunnet ta mote i nærmere øyesyn. Klær, og klesdesign er opphøyet til kunst, enten som en del av en kunst- eller designutstilling, eller som tema for utstillinger.

Nasjonalgalleriet, Museet for Samtidskunst, Kunstindustrimuseet, Norsk Form og Design og Arkitektursenteret har alle stilt ut klær i vår, og publikum har strømmet til for å se nærmere på den nye kunsten.

Vindusshopping fra Valdres til Vogue

Konprinsesse Mette-Marit kjøper gjerne norsk design. Heldigvis har hun en stor og god kleskonto. Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland
Konprinsesse Mette-Marit kjøper gjerne norsk design. Heldigvis har hun en stor og god kleskonto. Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Fredag åpnet Norsk Designråds høye beskytter, kronprinsesse Mette-Marit, utstillingen "Fra Valdres til Vogue" på Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA). Her var kremen av norsk design representert; blant annet So Hee, Ida Gullhav, Peter Løchstøer, Arne og Carlos og 3rd Hand. Og blant de oppmøtte befant det seg, naturlig nok, både stylister og moteinteresserte - men også anerkjente designere og kunstnere, samt kunstkritikere hadde funnet veien til DogA.

Utstillingen er kurert av Stéphanie Dumont, som blant annet står bak det prisbelønte magasinet Carl's Cars.

- Tiden var inne for å samle det beste av norsk design, sier Dumont. - Det er en stigende interesse for norsk klesdesign, både blant designere - og folk.

Flere av designerne har fått fotfeste internasjonalt, og også norsk mote har etterhvert blitt et begrep utenfor landegrensene.

 Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Løp og kjøp?

Norsk design er i vinden som aldri før, noe vi er glade for - det være seg møbler eller klær. Og ønsker du å kjøpe noe som er helt unikt, har du nå altså muligheten til å støtte opp om unge og norske designere. Og det beste må jo være at du slipper å shoppe i trengsel, siden du kan beundre klærne i behagelige omgivelser, i et museum. Noen av museene har dessuten bilder av utstillingene sine på nett, se lenker lenger ned i artikkelen.

Vi har allikevel vanskelig for å tro at et klesplagg kan få samme verdi som et maleri eller annen kunst. Med mindre vi snakker om affeksjonsverdi så klart. Så unnskyldningen "men det er jo en kunstinvestering" bør du kanskje legge på hylla, med mindre du vil bli stemplet som shopoholic. Eller kanskje du er det? For mens noen har shopping som en hyggelig hobby, blir det en ren besettelse for andre. De utvikler en såkalt tvangsmessig kjøpelyst som faktisk kan sammenlignes med spillegalskap, spiseforstyrrelser og alkohol- og stoffmisbruk. Og da er alle unnskyldninger gode, kunst eller ikke...

TEST DEG SELV: Er du shopoholic?

Når klær blir kunst


Selg unna "kunsten" din

Om du velger å benytte deg av kunstunnskyldningen og investerer over budsjett, gjelder det å prøve å kutte i gjelda. Med mindre du har et budsjett som ligner Mette-Marits, eller har en rik onkel i Amerika.

Du har kanskje noen "kunststykker" gjemt i garderobeskapet, du ikke får brukt? Hvorfor ikke selge det på nett? Her er ekspertenes beste tips om hvordan du får dine varer til å se aller mest attraktive ut på nett:

Kræsjkurs i nettsalg

Når klær blir kunst


Planer om å investere i kunst?

Er du seriøst kunstinteressert, er det nok ikke klær du anser som en investering - dessuten er tradisjonell kunst nok fremdeles mest lønnsomt. Har du planer om å investere i kunst, er det greit med et par enkle kjøreregler:

Kunsten å gjøre et kunstkupp

Akkurat nå:

Er du glad i både klær og design, har du mye å velge mellom for tiden.

 • Fascinasjon: Firkant
  Miniutstilling, der klesdesigner Charlotte Høyem stiller ut klær fra hovedoppgaven sin på Norsk Form, sammen med møbler fra interiørdesigner Nora Aartun.
  Til 26. juni.
 • Fra Valdres til Vogue
  Åtte norske moteskapere stiller ut i Design og Arkitektursenteret i Oslo.
  Til 31. juli.
 • Per Spook
  Høydepunkter fra den Paris-baserte designeren stilles ut i Museet for Samtidskunst i Oslo.
  Til 17. september.
 • Tingenes Tilstand
  Design og kunsthåndverk i skjønn forening i Kunsthallen på Tullinløkka. Med blant annet 3rd hand.
  Til 10. september.
 • Scandinavian design beyond the myth
  Møbler, klær og hverdagslige objekter i skjønn forening på Kunstindustrimuseet i Oslo. Med blant annet Pia Myrvold og Wenche Lyche.
  Til 13. august.
Vet du om andre utstillinger med klær eller klesdesign som tema? Legg gjerne inn detaljer i debatten nederst i artikkelen.

Klesdesigner Charlotte Høyem (stående) og interiørdesigner Nora Aartun fra åpningen av utstillingen Fascinasjon: Firkant på Norsk Form. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Klesdesigner Charlotte Høyem (stående) og interiørdesigner Nora Aartun fra åpningen av utstillingen Fascinasjon: Firkant på Norsk Form. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Foto på forsiden: Per Ervland, Norsk Designråd