Når kan du bruke BSU-pengene?

BSU-pengene må brukes til anskaffelse av ny fast bolig, og det er en forutsetning at boligen må eies av deg selv - enten helt eller delvis.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Med ny fast bolig menes bolig som er ervervet og flyttet til etter at avtale om sparing ble inngått.

De aller fleste boligtypene omfattes, det spiller altså ingen rolle om du kjøper

  • en selveierbolig, en borettslagsleilighet, eller et våningshus på gårdsbruk.
Også kjøpesum til nødvendig tomt, og utbetaling av nødvendig aksje, andel eller obligasjon regnes med. Betaling av renter, og avdrag på lån til bolig, eller nødvendig aksje, andel eller obligasjon omfattes også.

Det har heller ingen betydning hvordan du har blitt eier av boligen. Du kan for eksempel fritt bruke BSU-beløpet til å kjøpe ut andre arvinger av arvet eiendom.

Det samme gjelder bolig som er flyttet til før dette tidspunktet, men hvor skattyter senere får eiendomsretten til boligen, for eksempel ved omdannelse til eierseksjon, eller ved kjøp av leiet bolig. Et annet eksempel er hvis du som samboer kjøper deg inn i en bolig som den andre samboeren eier.

Les mer om hvordan samboere kjøper seg inn her.

Pass deg for: Påkostning og vedlikehold

Vær klar over at utgifter til påkostning eller vedlikehold av eksisterende bolig ikke anses som kostnad til erverv av bolig.

Du kan heller ikke bruke BSU-pengene til å betale arveavgift for bolig du arver.

Hvis du ikke tar boligen i bruk...

...vil du ikke ha oppfylt vilkåret om at boligen "skal være ervervet til eget bruk". Det er i utgangspunktet et brudd på BSU-vilkårene.

Det finnes imidlertid ett viktig unntak:

Dersom du blir forhindret fra å ta boligen i bruk, på grunn av

  • jobben eller helsemessige årsaker - som du ikke kjente til, eller burde ha kjent til på kjøpstidspunktet -
godtas likevel bruk av BSU-midlene. Lovgiver har altså tatt hensyn til at det kan skje uforutsette ting, og oppfyller du vilkårene blir du ikke straffet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer